Το CyTalks έχει ως στόχο τη δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν…
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Θέατρο Ριάλτο έχει ήδη ξεκινήσει και εμείς βρεθήκαμε στο χώρου του θεάτρου την Δευτέρα 17/10. Αν και πρωί οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ έκαναν δοκιμή για τις προβολές που θα είχαν το βράδυ, ενώ πριν από αυτούς ο χώρος γέμισε με παιδάκια από Δημοτικά Σχολεία της Λεμεσού που βρέθηκαν εκεί για να δούνε παιδικές ταινίες μικρού μήκους. Η ενέργεια αυτή όπως μας εξήγησε μετέπειτα ένας εκ των δυο Καλλιτεχνικών Διευθυντών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου Κίμων Μυλωνάς “γίνεται με την ελπίδα ότι ως ενήλικες αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν να είναι κοντά στην έβδομη τέχνη τον Κινηματογράφο.”
Με τον Κίμωνα συνεχίσαμε να συζητάμε αρχικά για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ που έγινε 15/10. Ο εξωτερικός χώρος του Θεάτρου Ριάλτο στην Πλατεία Ηρώων στην Λεμεσό, κατακλίστηκε από κόσμο και όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα. Τον ρώτησα που οφείλεται αυτή η επιτυχία του Φεστιβάλ αφού εδώ και 6 χρόνια κερδίζει κάθε χρόνο περισσότερο κοινό και μου είπε ότι «είναι μια συνειδητή προσπάθεια για να έρθει ο κόσμος κοντά. Το φεστιβάλ δεν είναι μόνο για επαγγελματίες του χώρου του κινηματογράφου αλλά και για άτομα που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία αυτή. Γι’ αυτό άλλωστε στο χώρο έχουμε εκδηλώσεις εκτός από προβολές ταινιών που αποσκοπούν και στην κοινωνικοποίηση του κόσμου που παρευρεθεί στο Φεστιβάλ»
Μετέπειτα θέλησα να μάθω αν οι Κύπριοι σύμφωνα με την άποψη του παρακολουθούν Κινηματογράφο και μου εξήγησε ότι «δυστυχώς πολλές αίθουσες κλείνουν και έτσι ο κόσμος δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες…» Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι Λέσχες Κινηματογράφου που έχουμε στην Κύπρο προσπαθούν να κάνουν προβολές με ποιοτικό περιεχόμενο ταινιών σε αντίθεση με του απομείναντες Κινηματογράφους που προβάλουν μονάχα εμπορικού περιεχομένου ταινίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακό αλλά δεν δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα ήδη ταινιών να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.
Αν πάρει κανείς το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εκτός από την παρουσία καλλιτεχνών απ’ όλο ο κόσμο μπορεί να προσέξει ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και δεκατρείς συμμετοχές από Κύπριους Καλλιτέχνες πράγμα που φανερώνει την δημιουργική δουλειά που γίνεται στην Κύπρο. Ταινίες πολλών από αυτών, όπως μας εξήγησε ο Κίμωνας είναι βραβευμένες στο εξωτερικό και τυγχάνουν πολύ καλών κριτικών. Οι Κύπριοι καλλιτέχνες όπως μας είπε «έχουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και ανεβάζουν τον πήχη κάθε χρόνο ακόμα πιο ψηλά, αν και δεν υπάρχει πλέον Κρατική χορηγία για δημιουργία Ταινιών Μικρού Μήκους».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί ίσως η πιο πολυσυζητημένη προβολή που θα γίνει στα πλαίσια του φεστιβάλ που είναι η Εν πλώ Προβολή με ταινίες μη επαγγελματικού χαρακτήρα από έφηβους πρόσφυγες από Λιβανο και Συρία. Οι μικρές αυτές ταινίες έγιναν στα πλαίσια προγράμματος που είχαν στόχο να λειτουργήσουν ως ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα προς σε αυτά τα παιδιά γι’ αυτό και ονομάστηκε «Κατανοώντας την Πραγματικότητα». Ο Κίμωνας μου εξήγησε ότι η προβολή αυτή θα γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο πλοιάριο που θα προβάλει αυτές τις ταινίες διαφόρων θεμάτων και θα πλέει στα ανοιχτά της Λεμεσού. «Η επιλογή του χώρου έγινε με σκοπό η προβολή ταινιών να μην σημαίνει απαραίτητα παρακολούθηση μέσα σε ένα κλειστό θέατρο. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει σε εξωτερικό χώρο και ιδιαίτερα για τις ταινίες εφήβων προσφύγων να είναι κάπου που θα υπάρχει το στοιχείο της Μεσόγειο Θάλασσα που άλλοτε αυτός ο χώρος είναι υδάτινη ελπίδα για κάθε πρόσφυγα προς μια νέα γη και άλλοτε δυστυχώς υγρός τάφος.»