Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης επιχειρεί με άρθρο του να τεκμηριώσει γιατί η Ομοσπονδία είναι «καθεστώς ανασφάλειας».
Η ανάλυση στηρίζεται σε αβάσιμες πεποιθήσεις, αναχρονιστικά στερεότυπα και γεωπολιτικές ακροβασίες, όπως:
• Η Τουρκία επιδιώκει να καταλάβει όλη την Κύπρο και θα το πράξει «πνίγοντας» το νησί με εποίκους και πρόσφυγες δημιουργώντας «κρίση τρομοκρατίας και ασφάλειας».
• Οι Τουρκοκύπριοι λαθροβιούν σε αυτό το νησί αποκλειστικά και μόνο ως πράκτορες των συμφερόντων και των σχεδίων της Τουρκίας.
• Μοναδική ασφαλής επιλογή για τους Ελληνοκύπριους είναι να διαφυλάξουν το στάτους κβο, συμμαχώντας με το «Ισραήλ και γειτονικές χώρες» (ΗΠΑ και Ρωσία είναι εξαρτημένοι στην Τουρκία).
Ο Χαραλαμπίδης, όχι για πρώτη φορά, στήνει τη λογική στο εκτελεστικό απόσπασμα, διότι:
• Αν η Τουρκία ήθελε να «πνίξει» το νησί με εποίκους και πρόσφυγες, είχε όλη την ευχέρεια να το πράξει τα προηγούμενα 41 χρόνια. Προσπάθεια εποικισμού υπήρξε, ωστόσο οι έποικοι δεν ξεπερνούν σήμερα τις 120 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 40 χιλιάδες δεν έχουν καν πάρει υπηκοότητα του παράνομου κράτους. Γιατί θα το κάνει αυτό μετά τη λύση; Κι αν μπορεί να το κάνει μετά τη λύση, που δεν μπορεί, γιατί δεν μπορεί να το κάνει και με τη διατήρηση του στάτους κβο;
• Αν οι Τουρκοκύπριοι δεν αγαπούν την πατρίδα τους, δεν ενδιαφέρονται ούτε για την κοινοτική τους αυτονομία, και δεν είναι τίποτε άλλο παρά πράκτορες τουρκικών μεθοδεύσεων, όπως υπονοεί ο Χαραλαμπίδης, τότε τι θέση έχουν στη «διασωθείσα» Κυπριακή Δημοκρατία; Μήπως θα τους εξαιρέσουμε από την ιδιότητα του πολίτη της ΚΔ; Μήπως θα σταματήσουμε να τους εκδίδουμε πολιτικές ταυτότητες ή/και θα καταργήσουμε όσες ήδη δόθηκαν; Μήπως θα τους αποκλείσουμε από οποιαδήποτε κρατικά αξιώματα; Τελικά, η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ο αρθρογράφος καλεί «να διατηρήσουμε», από ποιους θα αποτελείται; Από Έλληνες Κυπρίους Ορθοδόξους Χριστιανούς;
• Αν η Τουρκία έχει σχέδιο κατάληψης όλης της Κύπρου, έχοντας την ανοχή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τότε ποιος αλήθεια μπορεί να την εμποδίσει; Το Ισραήλ, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο στενότερος εταίρος των ΗΠΑ και σύμμαχος της Τουρκίας; Γιατί να θέλει το Ισραήλ να συνάψει στρατιωτική συμμαχία με την Κύπρο και να συγκρουστεί με την Τουρκία; Το Ισραήλ το ρώτησε κανείς;
Αν η ανάλυση του Χαραλαμπίδη ήταν βάσιμη, τότε κάθε Ελληνοκύπριος με στοιχειώδη ένστικτο επιβίωσης το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να μαζέψει την οικογένεια και τα υπάρχοντα του και να φύγει με την πρώτη πτήση από την Κύπρο. Διότι αν η Τουρκία έχει σχέδιο κατάληψης όλου του νησιού, είτε με «αγωγή πληθυσμού» είτε άλλως πως, σύμφωνα με τη γεωπολιτική ανάλυση Χαραλαμπίδη δεν έχουμε καμιά απολύτως σωτηρία.
Ευτυχώς για τον ελληνικό και χριστιανικό πληθυσμό της Κύπρου, αλλά και τους Τουρκοκύπριους και την Κύπρο ως σύνολο, όσα αναφέρει ο Χαραλαμπίδης μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η ανάλυσή του είναι προϊόν της απέχθειας του στη λύση ομοσπονδίας, της άρνησής του για οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους και της σαφούς προτίμησή του στο στάτους κβο (μισή Κύπρος, χωρίς Τουρκοκύπριους «μέσα στα πόδια μας», με το κατεστημένο ανενόχλητο).
Οι πιο κάτω απαντήσεις στα «ερωτήματα» του Χαραλαμπίδη προέρχονται από τα δεδομένα και την κοινή λογική:
– Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη, με δημοκρατικά ελλείμματα στη λειτουργία της και ηγεμονικές βλέψεις. Αν όμως ήθελε να καταλάβει ολόκληρο το νησί και να ρίξει τους Ελληνοκύπριους στη θάλασσα, θα το έκανε εύκολα το 1974. Αν ήθελε μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να προκαλέσει επεισόδια στην πράσινη γραμμή και με αφορμή αυτά να προελάσει. Αν ήθελε να φέρει πληθυσμό ώστε να «πνίξει» το νησί, θα μπορούσε να το κάνει πανεύκολα όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και σήμερα, θα μπορούσε να σπρώξει κύματα προσφύγων προς την Κύπρο. Παρά τις συστηματικές ανακρίβειες που διατυπώνονται για χρόνια από αναλύσεις σαν κι αυτή του Χαραλαμπίδη, ο εποικισμός των κατεχομένων δεν ξεπέρασε τις 120 χιλιάδες, όταν οι πολίτες της ΚΔ ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες. Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι η Τουρκία έχει σχέδιο κατάληψης όλης της Κύπρου δια της «αγωγής πληθυσμού».
– Οι Τουρκοκύπριοι, που τόσο προσβλητικά και απαξιωτικά τους παρουσιάζει ο Χαραλαμπίδης, είναι Κύπριοι που αγαπούν το σπίτι τους, τη γειτονιά τους, τον τόπο τους, την Κύπρο. Πλην ορισμένων εθνικιστών και ρατσιστών, που αντίστοιχους έχουμε και Ελληνοκύπριους, η μεγάλη πλειοψηφία επιθυμούν να διατηρήσουν την ιδιαίτερα ταυτότητά τους ως κοινότητα Τουρκοκυπρίων. Δεν επιθυμούν να αφομοιωθούν από την τουρκική ταυτότητα, δεν επιθυμούν να γίνουν μια περιθωριακή επαρχία της Τουρκίας. Ούτε βεβαίως επιθυμούν να αφομοιωθούν από τους Ελληνοκύπριους. Με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας έχουμε συμφέρον να συνεργαστούμε ώστε να κτίσουμε ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος. Στο οποίο οι πολίτες, οι ηγέτες, και ασφαλώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα συνεργάζονται με καλή πίστη, θα σέβονται την ταυτότητα αλλήλων και θα υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους. Τους νόμους της ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην οποία η Κύπρος ανήκει.
Όχι, λοιπόν, δεν θα χαρίσουμε την μισή επικράτεια του νησιού στην Τουρκία, ούτε θα χαθούμε σε ασυνάρτητες γεωπολιτικές φαντασιώσεις, επειδή ο Χαραλαμπίδης και άλλοι είναι κολλημένοι σε βαθιά ριζωμένα στερεότυπα, πεποιθήσεις και φοβίες. Σύμμαχος μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλές σχέσεις έχουμε με όλους τους γείτονες μας και ασφαλώς με τη Ρωσία, το ίδιο θέλουμε να γίνει με την Τουρκία αφού λυθεί το Κυπριακό με τη μετεξέλιξη του κράτους σε ομοσπονδιακό. Ένα κράτος ισχυρό, σταθερό και ασφαλές, ασύγκριτα πιο ασφαλές από το ασταθές στάτους κβο και τις τυχοδιωκτικές φαντασιώσεις ορισμένων. Ένα κράτος του 21ου αιώνα, που δεν θα λειτουργεί με τις στρεβλώσεις του 20ου αιώνα και δεν θα φλερτάρει με τους αλυτρωτισμούς του 19ου αιώνα.
Γράφει: Βασίλης Πρωτοπαπάς