Έχει σκάσει η είδηση από Παρασκευή βράδυ, ότι γνωστός δικηγόρος εξαγόρασε την αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε την επόμενη μέρα από τη διεύθυνση της εφημερίδας. «The Cyprus Mail has secured a significant investment from a prominent Limassol lawyer that will enable the island’s oldest newspaper to expand its services to its readers. It is an exciting new opportunity».
Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που την παρακολουθώ ανελλιπώς, η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε –και ενδεχομένως να συνεχίσει να έχει- ένα ιδιαίτερο τρόπο να συλλέγει πληροφορίες, να τις παραθέτει χωρίς φίλτρο, χωρίς διάθεση διαστρέβλωσης ενώ ήταν άκρως επικριτική στις παράνοιες του δημόσιου βίου. Τούτων λεχθέντων, η είδηση πυροδότησε αντιδράσεις κι ανησυχίες στα κοινωνικά δίκτυα. Οι αντιδράσεις θα ήταν παντελώς αβάσιμες, εάν δεν είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα πέρσι οι φήμες, ότι ο ίδιος δικηγόρος εξαγόρασε σημαντικότατο αριθμό μετοχών σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Οι ίδιες φήμες, κυκλοφορούν και για ποσοστό συμμετοχής σε γνωστό και μεγάλο κυπριακό δημοσιογραφικό όμιλο.
Χώρια από τους Νόμους ρύθμισης της λειτουργίας των ΜΜΕ, το ζήτημα εμπίπτει πρωτίστως στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) ως η καθ’ ύλην αρμόδια για την εφαρμογή του Νόμου Περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων. Η ΕΠΑ είναι υπεύθυνη να εξετάσει εάν μια συγκέντρωση είναι μείζονος σημασίας (κατά τον ορισμό που έδωσε ο Υπουργός Εμπορίου) και συνεπώς αν αυτή έλαβε χώρα εντός του σχετικού νομικού πλαισίου. Θα μου πείτε ποια ΕΠΑ; Αυτή που δεν κατάφερε να συσταθεί νομότυπα σε σώμα για να επιβάλει το πρόστιμο εκατομμυρίων στα καρτέλ καυσίμων; Εμ, ναι αυτή, θα υπάρχει λογικά ακόμα, απ’ ότι μαρτυρεί η ιστοσελίδα της.
Πέραν της ΕΠΑ, το γεγονός ότι τα πιο πάνω παραμένουν φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ή διαψεύστηκαν επίσημα, στρέφει την ευθύνη στις αρμόδιες αρχές. Και εξηγούμαι:
Αν οι φήμες αφορούν σε απόκτηση μεριδίου ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό σταθμό (πχ Ράδιο Πολίτης-Σίγμα), σύμφωνα με τον Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμο, προνοούνται μεταξύ άλλων τα εξής:
– Tα ονόματα των μετόχων, καθώς και των νόμιμων δικαιούχων μετοχών, που κατέχουν πέρα από το 5% των μετοχών σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό με παγκύπρια ή τοπική κάλυψη δημοσιεύονται σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες τον Iανουάριο κάθε έτους.
– Aλλαγές στην ιδιοκτησία ή την κατοχή των μετοχών σε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό οργανισμό πρέπει επίσης να δημοσιοποιούνται με τον πιο πάνω τρόπο μέσα σε ένα μήνα από την αλλαγή.
– Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη του παρόντος Νόμου, δε χορηγείται άδεια τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού οργανισμού σε εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι κατέχουν ή ελέγχουν με οποιοδήποτε τρόπο- (i) ποσοστό μετόχων μεγαλύτερο του 5% σε εκδοτικό οίκο, εφημερίδα ή περιοδικό· (ii) ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό οργανισμό με παγκύπρια εμβέλεια, αντίστοιχα.
Έγινε κάποια διερεύνηση για τα πιο πάνω; Έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση και μου διαφεύγει;
Αν οι φήμες τώρα αφορούν καθαρά σε εφημερίδες, τότε εφαρμόζεται ο Περί Τύπου Νόμος. Προσπάθησα να βρω την υποχρέωση δημοσίευσης και πλήρους διαφάνειας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά δεν… Ο Νόμος αναφέρει ότι αρμόδιο για τη ρύθμιση κυκλοφορίας των εφημερίδων είναι το Συμβούλιο Τύπου. Αναζητώντας τις ανακοινώσεις και τη δράση του ως προς την διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου και του σεβασμού του δικαιώματος στην πληροφόρηση, έπεσα πάνω στην εξής ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφορίων που με περίσσια αναίδεια ανέβασε στην ιστοσελίδα του. «Έχουν θεσπιστεί μη νομικές κατευθυντήριες γραμμές και αναμένεται από τους δημοσιογράφους να ασκούν αυτορύθμιση λόγω της απουσίας Συμβουλίου Τύπου, το οποίο να ασχολείται με παράπονα ή μη συμμόρφωση με τα δημοσιογραφικά πρότυπα. Αν και ο Περί Τύπου Νόμος προέβλεπε τη δημιουργία Συμβουλίου Τύπου, το σώμα αυτό δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει έως τώρα…».
Ευρωεκλογές έρχονται, άρα μάλλον ανήκουμε στην ΕΕ. Ας μιλήσουμε λίγο για την «Ευρώπη» που βιώνουμε…Εσείς πόση τέτοια «Ευρώπη» αντέχετε;