Το άδοξο τέλος των συναντήσεων στο Μοντ Πελεράν δεν δικαίωσε την προσδοκία μας για επίτευξη προόδου που θα άνοιγε το δρόμο για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης του κυπριακού.
Η έλλειψη συμφωνίας στο εδαφικό ήταν μια εξέλιξη που βεβαίως δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. Εντούτοις η ελπίδα μας δεν χάνεται, ούτε και ο πόθος μας για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αυτό το διακηρύττουμε συνεχώς. Αυτό τον πόθο βροντοφώναξαν και οι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που μαζεύτηκαν στο γήπεδο της Τσετίγκαγια την προηγούμενη Δευτέρα. Οι 120 οργανώσεις που συμμετείχαν στήριξαν με το δικό τους τρόπο τις προσπάθειες για συμφωνημένη λύση, για μια Κύπρο ειρηνική, ανεξάρτητη, πατρίδα όλων των κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Αυτός ο πόθος είναι που οδήγησε και το ΑΚΕΛ στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες κόσμου την προηγούμενη Δευτέρα ήταν πως η ειρήνη και η επανένωση της κοινής μας πατρίδας δεν μπορεί να εμποδιστεί. Τραγουδώντας και παλεύοντας μαζί διατρανώνουμε πως η ώρα για λύση είναι τώρα, και είναι ανάγκη όλος ο λαός, ε/κ και τ/κ, να συνεχίσουν να κινητοποιούνται και να δραστηριοποιούνται στηρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται στις συνομιλίες.
Πλέον η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, πάντοτε διαφυλάσσοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Τώρα πρέπει και η Τουρκία να δείξει αν πραγματικά εννοεί τις διακηρύξεις της για λύση του Κυπριακού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παραμένουμε προσηλωμένοι σε αρχές ή ότι θα δεχτούμε μια οποιανδήποτε λύση. Η λύση θα κριθεί από το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα έχουμε μπροστά μας. Συμβιβασμούς κάνουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, και ποτέ με την κατοχή. Παλεύουμε προσηλωμένοι στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων όπως αυτά αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παλεύουμε για μια λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο, να καταργεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων.
Το έχουμε δηλώσει ως ΑΚΕΛ πλείστες τόσες φορές, πως για εμάς η λύση και η επανένωση του λαού μας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, όπως εξάλλου πράξαμε μέχρι τώρα, γιατί ξέρουμε πως ο χρόνος είναι σύμμαχος της κατοχής και όχι της επανένωσης. Το διχοτομικό στατους κβο είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα επί του εδάφους, και απειλεί συγχρόνως την ίδια την ύπαρξη των τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.
Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν επιτρέπουν όσο ποτέ άλλοτε την επίτευξη συμφωνίας. Οι λειτουργικές και συνενωτικές συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, αλλά και η πρόοδος που σημειώθηκε ακόμα και στο Μοντ Πελεράν είναι σημαντικά στοιχεία, παρόλο το πισωγύρισμα που έγινε. Δεν είναι στιγμή για επίρριψη ευθυνών. Αυτή είναι η ώρα που πρέπει ο αγώνας μας να εντατικοποιηθεί για επανέναρξη και κατάληξη των συνομιλιών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ειρηνική συνύπαρξη με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους σε ένα επανενωμένο νησί.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης