Πολύ περίεργο πράγμα οι συμπτώσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στις 23 Μαρτίου 2015 απέστειλε επιστολή προς το Γενικό Εισαγγελέα για να του ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έφτασαν κοντά του για απόσυρση υποθέσεων μεγαλο-οφειλετών προς το ΦΠΑ. Στις 24 Μαρτίου, ο Γενικός Εισαγγελέας επανήλθε στο θέμα «FOCUS» για να δηλώσει πως το θέμα δεν ξεχάστηκε. Άραγε γιατί επανήλθε στο θέμα; Νοουμένου ότι ο ίδιος τον Απρίλιο του 2014 είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να αναφερθεί ξανά η Νομική Υπηρεσία στο θέμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Αν η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα έγινε για να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από άλλα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μακάρι να μην είναι αλήθεια. Γιατί ήδη η Δικαιοσύνη ως θεσμός τίθεται συνέχεια εν αμφιβόλω τελευταίως από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Ήταν οι ηχογραφημένες συνομιλίες για το πώς στήθηκε η δίκη της Δρομολαξιάς, τις οποίες άκουσε όλη η Κύπρος, όμως η Νομική Υπηρεσία εξακολουθεί να παριστάνει πως δεν υπάρχουν. Ήταν η περιβόητη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση της κ. Γιωρκάτζη και της θυγατέρας της, όπου ο κ. Κληρίδης είπε αυτολεξεί «σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος αυτού του είδους οι διασυνδέσεις και οι συγγενικές σχέσεις είναι συχνά φαινόμενα». Δήλωση- πατέντα που καθαγιάζει όλα τα «περίεργα» που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό: τις δουλειές του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη και των θυγατέρων του, τις διασυνδέσεις του συγγενικού περιβάλλοντος του Προέδρου με αεροπορικές εταιρείες, τη μεταφορά 22 εκατομμυρίων επίσης από το στενό περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη στο εξωτερικό.
Γιατί αν ο Γενικός Εισαγγελέας ισχυρίζεται στην τελευταία του δήλωση πως η έρευνα για τη FOCUSγίνεται επειδή πρόκειται για θέμα «δημοσίου ενδιαφέροντος» που συνέτεινε «στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τότε θα πρέπει να ερευνηθεί αναλόγως, για παράδειγμα, αν η αποστολή 22 εκατομμυρίων που έστειλε η οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα είναι μια τυπική διαδικασία. Και κυρίως, τι είδους επιχειρήσεις είναι αυτές που βγάζουν 22 εκατομμύρια, με δεδομένο πως το ελεγκτικό γραφείο που διερευνάται για τη FOCUSτεκμηρίωσε προ πολλού τα ποσά και υπέδειξε και τη φορολόγηση τους. Η μεταφορά όμως των 22 εκατομμύριων από την άλλη πλευρά όμως, ως υπόθεση έμεινε μετέωρη, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Προέδρου και του αλησμόνητου κ. Πική.
Γιατί αν όντως το εννοεί ο Γενικός Εισαγγελέας ότι η έρευνα για τη FOCUS γίνεται επειδή πρόκειται για θέμα «δημοσίου ενδιαφέροντος» που συνέτεινε «στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τότε θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος το ελεγκτικό γραφείο και να παραλάβουν τις μεγάλες εργοληπτικές και όχι μόνο εταιρείες, με τα εκατομμύρια των ανεξασφάλιστων ή ανεπαρκώς εξασφαλισμένων δανείων από τη Λαϊκή. Γιατί, το σημαντικότερο, αν το ζήτημα FOCUSαφορά τη δωροδοκία κομμάτων από τον κ. Βγενόπουλο προκειμένου να του κάνουν τα χατίρια, ας ξεκινήσουν έρευνες από τη στάση που τήρησε ο καθένας όταν ο κ. Βγενόπουλος είχε κατέβει στην Κύπρο με απαίτηση να χαλαρώσει το εποπτικό πλαίσιο και με την απειλή αν αυτό δε γίνει να πάρει την έδρα της Μαρφίν και να φύγει. Αν όμως η όλη ιστορία αφορά στην κατασκευή εντυπώσεων μέσω μεθόδων που θυμίζουν άλλες εποχές, τότε το πιθανότερο είναι πως όσοι φοβούνται τη φωτιά, παίζουν με τη φω- CUS.
ΥΓ: Σήμερα, κυκλοφορεί ένα πρωτοσέλιδο που αναφέρει πως οι ανακριτές για την καταστροφή της οικονομίας έπεσαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα», «χάθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες φακέλους» και δεν μπορούν να βρουν άκρη. Χμ…
Γράφει: Μαρίνα Σάββα