Home Λευτέρης Χριστοφόρου Θέλουμε ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

Θέλουμε ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

tsiprasmerklefte

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα πραγματικά γεγονότα, την αλήθεια των αριθμών και το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις για να είσαι σε θέση να εκφράζεις τεκμηριωμένη άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα σήμερα.


Είναι η ώρα της αλήθειας, του ρεαλισμού και της ευθύνης και όχι των συνθημάτων, του λαϊκισμού και των ανέξοδων ψεμάτων. Αυτό ισχύει τόσο για τη Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, χωρίς Τρόικα και Μνημόνια το 2009 είχε Δημόσιο Χρέος 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, 130% ΑΕΠ, και Δημοσιονομικό Έλλειμμα 16% του ΑΕΠ. Έτσι το 2010 η Ελλάδα μη έχοντας τη δυνατότητα να δανεισθεί από τις αγορές, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 300 μονάδες  και μετά τις 1000 μονάδες, μπροστά στην αναπόφευκτη στάση πληρωμών και στην πλήρη χρεωκοπία και κατάρρευση, προσέφυγε στη Τρόικα. Στις 3 Μαΐου του 2010 η Ελλάδα αιτήθηκε και έλαβε 80ΔΙΣ ΕΥΡΩ από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ από το ΔΝΤ.

Στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2011 υπήρξε νέα συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας με Δάνειο ύψους 158 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, με 30 χρόνια αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο.

Τον Οκτώβριο του 2011, λίγους μήνες μετά, συγκλήθηκε έκτακτη σύνοδος κορυφής για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με σημαντικές ευνοϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα. Κούρεμα κατά 50% του Ελληνικού Χρέους και πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους  130 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ  και παράλληλα στήριξη των Ελληνικών Τραπεζών ύψους 30ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Αυτό το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% σήμαινε διαγραφεί χρέους ύψους 170ΔΙΣ ΕΥΡΩ, κούρεμα που σε μεγάλο βαθμό  επωμίσθηκαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μεταξύ αυτών και η Κύπρος με κόστος 4.5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Επειδή συνεχίζεται η συζήτηση περί κουρέματος ελληνικού χρέους, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό αποτελεί μία προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που όμως για να υλοποιηθεί πρέπει να συμφωνήσουν οι υπόλοιπες 17χώρες της Ευρωζώνης που όμως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν και τα 17 κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Άρα τα περί κουρέματος αποτελεί άκρως παραπλανητικό και απίθανο σενάριο.

Εν ολίγοις η Ελλάδα βρέθηκε υπερχρεωμένη και στο χείλος της χρεωκοπίας και μη έχοντας από πουθενά να λάβει έστω και ένα ευρώ δάνειο κατέφυγε στην Τρόικα που τη δάνεισε πέραν των 200ΔΙΣ ΕΥΡΩ με αποπληρωμή τα 30 χρόνια και με χαμηλό επιτόκιο και της διέγραψε 170ΔΙΣ ΕΥΡΩ ζητώντας από την Ελλάδα να πάρει κάποια μέτρα, οδυνηρά και πολύ σκληρά για το λαό, αλλά επεβλήθησαν ως απαράβατος όρος για να κλείσει η συμφωνία δανεισμού και διαγραφής χρέους με τη Τρόικα.

Η κατάσταση σήμερα που βρίσκεται η Ελλάδα και ο λαός είναι από δύσκολη μέχρι τραγική αφού 30% των Ελλήνων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανεργία πέραν του 25% και 20% των πολιτών εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση και όλοι ευχόμεθα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να ενισχυθεί οικονομικά και να κατορθώσει να εξέλθει επιτυχώς από τα κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα.

Για μας, η Ελλάδα είναι η μητέρα πατρίδα και ανεξαρτήτως και υπεράνω κυβερνήσεων και κομμάτων, θέλουμε την Ελλάδα να καταγράφει επιτυχίες και μόνο επιτυχίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα της Ελλάδας, με όλες μας τις δυνάμεις, ευχόμενοι να τα καταφέρει και στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Ισχυρή Ελλάδα οικονομικά σημαίνει ενισχυμένος Ελληνισμός που συνεπάγεται ασφαλές και θωρακισμένο  το Ελληνικό Έθνος. Αυτό πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας. 

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου