«Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα, μόνο τα δημιουργεί».
Αυτό τον τρόπο επέλεξε να αρχίσει την πολυσήμαντη και με ιδιαίτερη ιστορική σημασία ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, o πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Όντως η Ευρώπη μαστίζεται από τον λαϊκισμό, τις ακρότητες και τον εθνικισμό, που διαβρώνει τα θεμέλια των κοινωνιών και οδηγεί τους λαούς σε αδιέξοδα και καταστροφικές επιλογές.
Μέσα από αυτά τα δεδομένα τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής όσο και εμείς καλούμεθα να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον μας, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ομολογουμένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από πολύ σημαντικά προβλήματα με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία οι γνωστοί πολέμιοι της Ε.Ε., οι ευρωσκεπτικιστές που συνασπιζόμενοι με τους λαϊκιστές και τους ακραίους εθνικιστές μαζί ισοπεδώνουν και μηδενίζουν κάθε τι ευρωπαϊκό. Γνωστή και επιτυχημένη η μέθοδος που χρησιμοποιούν. Υπερτονίζουν και «φουσκώνουν» κάθε αρνητικό της Ε.Ε. και υποβαθμίζουν και εξαφανίζουν κάθε θετικό, κάθε έργο, κάθε επίτευγμα της Ε.Ε.
Αυτές τις επιτηδευμένες και ανάρμοστες πρακτικές χρησιμοποίησαν με πολλή δεξιοτεχνία τόσο αριστεροί όσο και ακροδεξιοί για διαφορετικούς λόγους. Επί παραδείγματι, οι Αριστεροί Podemos στην Ισπανία, οι Συριζαίοι στην Ελλάδα και μερικές φορές και το ΑΚΕΛ στην Κύπρο δεν χάνουν την ευκαιρία να επιρρίπτουν όλα τα δεινά στην Ε.Ε. και ενίοτε να ζητούν να εγκαταλείψουν οι χώρες τους το ευρώ και το ευρωπαϊκό όραμα. Ταυτόχρονα και οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη με την ίδια σχεδόν προσέγγιση και με τους υποστηρικτές του Brexit, ανέπτυξαν και αναπτύσσουν προπαγανδιστική πολιτική, με πληθωρισμό ψεμάτων, σε βάρος της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί πολίτες μόνο λίγες βδομάδες μετά το Δημοψήφισμα ομολόγησαν ότι υπήρξαν θύματα παραπληροφόρησης και εξαπάτησης από τους υποστηρικτές του Brexit.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη. Η χειρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση με τα προβλήματά της είναι ασυγκρίτως καλύτερη από το να μην υπάρχει καθόλου Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ύπαρξη της Ε.Ε. αποτελεί βασικό στήριγμα και τεράστιο όφελος για τους πολίτες και τους λαούς πρωτίστως και μετά για οτιδήποτε άλλο. Συμφωνώ ότι η Ε.Ε. έχει και σοβαρά προβλήματα, λαμβάνει μερικές φορές και λανθασμένες αποφάσεις και μπορεί πολιτικές της να μας πίκραναν ή και να διαφωνούσαμε έντονα. Υποστηρίζω σθεναρά τη θέση ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για καλύτερη Ευρώπη, για ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της και την εξάλειψη των παθογενειών και της γραφειοκρατίας που θα φέρει την Ευρώπη ακόμα πιο κοντά στους πολίτες.
Εάν νιώθουμε Ευρωπαίοι, ως Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούμε απέναντι σε όσους αντιευρωπαϊστές καιροσκόπους εργολαβικά εργάζονται για την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και επιστροφή στη μαύρη εποχή της διαίρεσης της Ευρώπης και στο εμφυλιοπολεμικό παρελθόν.
Ιδιαίτερα για μικρές χώρες όπως είναι η Κύπρος που συμμετέχουν ισότιμα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, με δικαίωμα veto στα μεγάλα ζητήματα, αποτελεί μεγάλη επιτυχία και μεγάλο πλεονέκτημα η συμμετοχή στην Ε.Ε., σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή συμμαχία. Δεν μπορώ να φαντασθώ ούτε στιγμή την Κύπρο εκτός Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο που πολλές χώρες όπως οι Σερβία, Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία, Τουρκία, ακόμη και η Ουκρανία, επιζητούν επιμόνως με όλα τα μέσα να καταστούν χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Η Ευρώπη για να έχει μέλλον πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή και αυτό καθίσταται αναγκαιότητα, ιδιαίτερα μετά το Brexit. Η ευθύνη όλων μας και ιδιαίτερα όσων πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα, είναι να οδηγήσουμε τη σημερινή Ευρώπη στον δρόμο της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, της Ευρώπης δίπλα στους πολίτες, την Ευρώπη που θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να εμπνέει και να εκφράζει κυρίως τις νεότερες γενιές.
Γράφει: Λευτέρης Χριστοφόρου