Τις δύσκολες εκείνες μέρες πριν από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά προέκυψε ανάμεσα στην κοινή γνώμη και την πολιτική επικαιρότητα η αμφισβήτηση κατά πόσο θα υλοποιηθεί τελικά το πρόγραμμα της ερευνητικής γεώτρησης της TOTAL στο τεμάχια 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τότε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είχαμε τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της απόρριψης κάθε ιδέας για αναβολή της γεώτρησης. Την θέση αυτή εκφράσαμε με παρρησία και ειλικρίνεια όπως πάντα.
Τότε ακριβώς πολλοί δεδηλωμένοι οπαδοί της πολιτικής “λύση να ναι κι’ ότι να ναι» μας
επιτέθηκαν με χυδαιότητα. Διερωτήθηκαν -τάχα- εάν υπάρχει άλλο πράσινο κόμμα που υποστηρίζει τις γεωτρήσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Δυστυχώς την ανόητη αυτή θέση, υιοθέτησε δημόσια και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Προφανώς τότε, όλοι αυτοί, έβλεπαν τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ως μια ευκαιρία-κελεπούρι όπου δεν έπρεπε επουδενί να χαθεί. «Αν έχουμε επιτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, τότε η γεώτρηση δεν θα γίνει» είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρώην Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και ο Α. Νεοφύτου ρωτούσε «έχουμε την ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό και θα τη χάσουμε για μια γεώτρηση;».
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από θέση αρχής αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου για την παραγωγή ενέργειας και απαιτούμε την υιοθέτηση στρατηγικού πλάνου για τη σταδιακή αποδέσμευση του ενεργειακού ισοζυγίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας που προκύπτουν από Ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες.
Αναγνωρίζουμε όμως την ανάγκη εκμετάλλευσης της συγκυρίας ανεύρεσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζουμε τις προσπάθειες για ανόρυξη των κοιτασμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής κατοχύρωσης της ΑΟΖ και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι, επί του παρόντος, η Κύπρος στηρίζεται για την παραγωγή ενέργειας σε ακριβά και εξαιρετικά ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Η προοπτική να μπορεί η χώρα μας από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας να απεξαρτηθεί πλήρως από το μαζούτ και να στραφεί στο φυσικό αέριο είναι μια καθόλα οικονομική και οικολογική στόχευση.
Τη θέση αυτή επεξεργαστήκαμε σε συνεργασία με την παρούσα Κυβέρνηση και παρουσιάσαμε με επιτυχία στο 21ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη (7-9 Νοεμβρίου 2014), με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκρούσουμε την Τουρκική προπαγάνδα αλλά και να εκδοθεί σχετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η οποία καταδικάζει τις Τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου και την καλεί να μην εμποδίζει τα έργα για αξιοποίηση της ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία (δηλαδή τις γεωτρήσεις). Αργότερα τη θέση αυτή αναπτύξαμε μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη στην τότε συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ευρωβουλευτών κ. Rebecca Harms κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Κύπρο τον Μάιο 2015 και έγινε απολύτως κατανοητή.
Η θέση των Κύπριων Οικολόγων που στηρίζει διεθνώς την Κυπριακή Κυβέρνηση και ευθυγραμμίζεται με τα οράματα των Κυπρίων πολιτών, ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2007 έχουμε ασχοληθεί με το θέμα οργανώνοντας σχετική ημερίδα για την οικολογική διαχείριση του φυσικού αερίου. Από τότε έγιναν πολλές παρόμοιες ημερίδες (η τελευταία στις 5 Δεκεμβρίου 2015 με θέμα «Αξιοποίηση φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ – Πολιτικές, Ενεργειακές και Περιβαλλοντικές Πτυχές») και μια ανοικτή συζήτηση «Στρογγυλής Τραπέζης» (Round Table Discussion) με θέμα «Προστασία της ειρήνης και αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αν. Μεσόγειο» στις 8 Οκτωβρίου 2011 με συμμετοχή Τούρκων, Τουρκοκυπρίων, Παλαιστινίων και Ελλήνων ακτιβιστών και οικολόγων. Στο συνέδριο αυτό κύρια ομιλήτρια ήταν η τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Ερατώ Μαρκουλλή.
Εννοείται ότι εμείς θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο πρέπει να επενδυθεί στα προγράμματα για ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Υλοποιώντας αυτή την θέση έχουμε ήδη υποβάλει σχετικές τροποποιήσεις στο νόμο περί του ταμείου επενδύσεων που εκκρεμεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.
Συνεπώς όσοι με τη μεγαλύτερη ευκολία τοποθετούνται επί του θέματος καλά κάνουν να μελετήσουν λίγο γιατί πιάνονται αδιάβαστοι και εξευτελίζονται. Η θέση των Κυπρίων Οικολόγων υπέρ της αξιοποίησης του Κυπριακού φυσικού αερίου είναι πατριωτική και οικολογική. Γιατί ότι είναι οικολογικό είναι αυτονόητα και πατριωτικό.
Γράφει: Γιώργος Περδίκης