«Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου το 1973, έμελλε να είναι καθοριστική. Τη στιγμή που τα τανκς εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο, βρισκόταν σε εξέλιξη και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έδωσε το πρόσχημα για την ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ιωαννίδης έχοντας πλέον τον απόλυτο έλεγχο, θέτει υπό περιορισμό τους Παπαδόπουλο και Μαρκεζίνη. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Κύπρο.
Αν και οι σχεδιασμοί του Ιωαννίδη για ανατροπή του Παπαδόπουλου ξεκίνησαν απο το καλοκαίρι του 1973, μήνες πριν το Πολυτεχνείο η εξέγερση των φοιτητών του έδωσε την αφορμή. Ο Παπαδόπουλος κατά τον Ιωαννίδη είχε διαπράξει ένα πολύ σοβαρό λάθος. Από την άνοιξη του 1973 και μετά, ο Παπαδόπουλος, προσπάθησε να γεφυρώσει τις διαφορές του με το Μακάριο. Και υπήρξε σχετική αποκατάσταση των σχέσεων των δυο ανδρών. Ο Μακάριος μετέβη στην Αθήνα για συνομιλίες ενώ ο Παπαδόπουλος ζήτησε από τον στρατηγό Γρίβα να διαλύσει την Ε.Ο.Κ.Α Β, να επιστρέψει στην Αθήνα και σταμάτησε τη χρηματοδότηση της ΕΟΚΑ Β από τη Χούντα. Τερμάτισε επίσης οριστικά τη στήριξη που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδινε στους τρεις Μητροπολίτες. ( Λευκές Σελίδες του Κυπριακού).
Ο Ιωαννίδης αρνείτο επίμονα πολιτικοποίηση του καθεστώτος που ήταν στόχος του Παπαδόπουλου. Επιθυμούσε συνέχιση του στρατιωτικού δικτατορικού καθεστώτος. Ο Παπαδόπουλος επιθυμούσε τον έλεγχο αλλά παράλληλα και την πολιτικοποίηση του καθεστώτος, διορίζοντας τον Σπύρο Μαρκεζίνη πρωθυπουργό με προοπτική τη διεξαγωγή των εκλογών. Και αυτούς τους σχεδιασμούς ανέκοψε ο Ιωαννίδης ο οποίος τελικά θα παρέδιδε την εξουσία στους πολιτικούς, επί των ερειπίων της εθνικής τραγωδίας. Στην Κύπρο ο Ιωαννίδης έθεσε υπό τον έλεγχο του την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β’. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, σε επιστολή του προς τον Ιωαννίδη τον Μάιο του ’74, καταγράφει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο δικτάτορας έναντι της οργάνωσης.
Είκοσι τρία χρόνια μετά, το 1987, επί κυβερνήσεως Αντρέα Παπανδρέου, στην Βουλή των Ελλήνων, αρχίζουν οι καταθέσεις για το Φάκελο της Κύπρου. Τρία χρόνια κράτησαν οι εργασίες της επιτροπής. Οι πρωταγωνιστές της προδοσίας δεν μίλησαν. Επέλεξαν την σιωπή. Παρόλα αυτά οι τριάντα βουλευτές που απάρτιζαν την επιτροπή, κατάφεραν να προσεγγίσουν την αλήθεια και όπως πάντα, όταν η αλήθεια γίνεται απειλητική, ασκήθηκαν πιέσεις για να μην εμβαθύνουν περισσότερο αφού υπήρχε ο κίνδυνος να θιγούν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Τα στοιχεία του φακέλου μέχρι σήμερα δεν είναι προσβάσιμα».
Γράφει: Ειρήνη Χαραλαμπίδου