Home Κώστας Γεννάρης Κάτι αλλάζει στην Τ/Κ κοινότητα. Του Κώστα Γεννάρη

Κάτι αλλάζει στην Τ/Κ κοινότητα. Του Κώστα Γεννάρη

anti-nazi77

 


Στην Τ/Κ κοινότητα φαίνεται να συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες ούτε ορατές δυστυχώς είναι στους Ε/Κ και συνεπώς ούτε κατανοητές ιδιαίτερα στις προεκτάσεις τους. 

Η παλιά σειρά των πολιτικών φαίνεται να παραμερίζεται στο περιθώριο και στο προσκήνιο διεκδικεί να κυριαρχήσει μιας νέα γενιά ανθρώπων, χαρακτηριστικό των οποίων είναι από τη μια η άνδρωση τους μετά το 74 και από την άλλη είναι η διάπλαση τους πολιτικά και επιστημονικά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το ασφυκτικά και απόλυτα ελεγχόμενο κλίμα της Τ/Κ κοινότητας.

Το φαινόμενο αυτό είναι ωστόσο ορατό και στις συνθέσεις της ηγετικής πυραμίδας των Τ/Κ κομμάτων, και στις τάξεις των ηγετικών στελεχών των Τ/Κ ΜΜΕ, αλλά και στα φαινόμενα που παρουσιάζει η κοινωνία των Τ/Κ σήμερα. Η ζύμωση  των νέων ανθρώπων με ιδέες και αντιλήψεις έξω από τον στενό κορσέ του τούρκικού εθνικισμού, τα βιώματα που αποκτούν σπουδάζοντας σε άλλες χώρες, η έκθεση τους σε άλλες αντιλήψεις σε ότι φορά τα μεγάλα ζητήματα του απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα. Και μοιραία οδηγεί σε μια άλλη προσέγγιση τους ΚΑΙ στο Κυπριακό.

Τα λαλίστατα ΜΜΕ των Ε/Κ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ να μεταφέρουν στους Ε/Κ αυτές τις εικόνες και αλλαγές, περιορίζοντας τον ρόλο τους σε ένα στείρο ανταγωνισμό μεταξύ τους σε ανεδαφικές γενικεύσεις και ισοπεδωτικές αρνητικές παρουσιάσεις των θέσεων που διακινούνται στην Τ/Κ κοινότητα, περιοριζόμενα πάντα στις θέσεις της ηγετικής ελίτ των Τ/Κ. Διαιωνίζεται έτσι η άγνοια και συνεπώς η καλλιέργεια του φόβου για μια λύση η οποία συνιστά σε τελική ανάλυση και παγίδευση των Ε/Κ.

Αντιπροσωπευτική της κατάστασης είναι η παρουσία δύο νέων ανθρώπων σε σημαντικές θέσεις στα κατεχόμενα. Του Κουτρέτ Οσερζαί και του Οζντίλ Ναμί. Παρόλο που και οι δύο επέλεξαν να κινηθούν στο πλαίσιο του πολιτικού κατεστημένου των Τ/Κ, μεταφέρουν εκεί ακριβώς αυτό το νέο κλίμα. Ο Κουτρέτ Οσερζαι προτίμησε να παραιτηθεί από συνομιλητής επειδή ουσιαστικά συγκρούστηκε, ή να θέλετε, διαπίστωσε ότι η «λογική» Έρογλου δεν ανταποκρίνεται πια στα συμφέροντα των Τ/Κ. Και επέστρεψε μόνο με τις ευλογίες της Άγκυρας και αφού διασφάλισε ότι θα κινηθεί στη βάση των δικών του, φανερών ή μη, αντιλήψεων. Και ο Οζντίλ Ναμί βρέθηκε στη θέση του λεγόμενου ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, ορμώμενος από ηγετικέ θέσεις στο κόμμα του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου η διάδοχη του Ταλάτ ηγεσία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και οπωσδήποτε μειωμένων δυνατοτήτων.

Μετά τα δημοψηφίσματα του 2004 η Τουρκία επέβαλε στα κατεχόμενα ορισμένες πολιτικές που υπηρετούσαν τα σχέδια της για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Και οι οποίες ωστόσο ενίσχυαν τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας σε όλους τους τομείς στα κατεχόμενα. Με αποτέλεσμα ένα στραγγαλισμό των δυνατοτήτων οικονομικής δραστηριότητας των Τ/Κ και βεβαίως στον πολιτικό τομέα ένα προσανατολισμό [που εξυπηρετούσε πρώτιστα τους ευρύτερους στόχους της Άγκυρα και όχι απαραίτητα τα συμφέροντα των Τ/Κ. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την απογοήτευση των Τ/Κ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Ε/Κ για το σχέδιο Ανάν, αποτέλεσε το υπέδαφος καλλιέργειας και ανάπτυξης ενός ιδιότυπου «κοινοτικού εθνικισμού» ανάμεσα στους Τ/Κ ο οποίος για μια περίοδο αποτέλεσε κάποια διέξοδο για τους Τ/Κ. Στην πορεία ωστόσο διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά το αδιέξοδο στο Κυπριακό καθήλωνε τους Τ/Κ σε μια παγίδα μεταξύ της Τουρκίας από τη μια και των Ε/Κ από την άλλη, η οποία και τους συνθλίβει.

Η εμφάνιση των όσων αντιπροσωπεύουν ο Οσερζαι και ο Ναμί στο προσκήνιο αποτελεί σαφή προσανατολισμό σε διεξόδους που αφίστανται από τις έως σήμερα επιλογές και που αντιμετωπίζονται ως διέξοδος από την παγίδα από τη μια και από αυτό τον ιδιότυπο «κοινοτικό εθνικισμό» από την άλλη. Και αυτό είναι να στοιχείο που θα πρέπει να εκτιμηθεί σωστά στην προσέγγιση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο διεθνής παράγοντας φαίνεται όντως να το εκτιμά σωστά και τείνει και να ακούει και να ενθαρρύνει την τάση αυτή.

Από την πλευρά των Ε/Κ αν τα φαινόμενα αυτά καταστούν επιτέλους ορατά, θα πρέπει να επιδιωχθεί μια ενίσχυση και ενθάρρυνση τους –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό να γίνονται αποδεκτές οι οποιεσδήποτε επιλογές ή χειρισμού αυτών των τάσεων. Και προσφέρεται μεγάλη υπηρεσία στον τόπο αν ΤΩΡΑ ενισχυθούν και διευρυνθούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς με τους Τ/Κ.

Γράφει:  Κώστας Γεννάρης