Ο Βολταίρος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους συγγραφείς και φιλόσοφους του 18ου αιώνα και θεωρείται κεντρική μορφή του Διαφωτισμού. Σε αυτόν αποδίδεται το γνωστό απόφθεγμα: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».
Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, υπήρξε δεσπόζουσα μορφή της Γαλλικής Επανάστασης και εμπνευστής της διαβόητης «Εποχής του Τρόμου» που την ακολούθησε. Εγκαθίδρυσε μια αστυνομική δικτατορία, η οποία για να εδραιώσει την εξουσία της κυνήγησε αλύπητα κάθε αντιφρονούντα, στέλνοντας στην λαιμητόμο δεκάδες χιλιάδες γάλλους πολίτες, στην πλειοψηφία τους χωρίς στοιχειοθετημένη κατηγορία ή κανονική δίκη.
Πριν από μερικούς μήνες, ο «υποψήφιος των πολιτών» κ. Γιώργος Λιλλήκας, είχε χρησιμοποιήσει το διάσημο απόφθεγμα του Βολταίρου, για να εκφράσει τάχατες την δυσφορία του σε επιθέσεις που δεχότανε από πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και για να αναδείξει την δική του «ανεκτικότητα» στην κριτική και τις συκοφαντίες. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της προεκλογικής και αφού τα διάτρητα από λογική, επιχειρήματα του «υποψηφίου των πολιτών», άρχισαν να στρέφονται εναντίον του, φαίνεται ότι μείωσαν και την ανεκτικότητα του κ. Λιλλήκα.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η ενέργεια του να καταθέσει στο δικαστήριο αίτημα για… έκδοση απαγορευτικού διατάγματος σε βάρος της βουλευτή του ΔΗΚΟ, Αθηνάς Κυριακίδου, έτσι ώστε να μην δικαιούται να θέτει ερωτήματα προς τον κ. Λιλλήκα, σε σχέση με την περίοδο που διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου, καθώς και για το κατά πόσον διάφορες εταιρείες που ανέλαβαν εργασίες του Δημοσίου την συγκεκριμένη περίοδο, είχαν την οποιοδήποτε σχέση με τον κ. Λιλλήκα. Είναι τραγελαφικό, από την μια ο κ. Λιλλήκας να το παίζει άνετος με την «Γωνιά της Λάσπης» και συνάμα να επιλέγει τις αγωγές και τα δικαστήρια, παρά να δώσει μια απλή απάντηση σε μια απλή ερώτηση. Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει τι είναι η «Γωνιά της Λάσπης», πρόκειται για τμήμα της επίσημης ιστοσελίδας του κ. Λιλλήκα, στο οποίο τάχατες μπορούν να αναρτούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι τις διάφορες υβρισίες και συκοφαντίες που διαδίδουν γι’ αυτόν (π.χ. «έχει εξώγαμο παιδί», «είναι νόθος», «παντρεύτηκε τουρκοκύπρια», «είναι γκέη» – τώρα αυτό πως του ήρθε ένας θεός ξέρει!). Θα αναμέναμε λοιπόν από τον κ. Λιλλήκα, να αναρτήσει σε αυτή και τα ερωτήματα της κα. Κυριακίδου, όχι να μαθαίνουμε ότι ζητάει αποζημιώσεις ύψους μέχρι και 2 εκατομμυρίων ευρώ!
Θυμάμαι ακόμη, την περίοδο που ακολούθησε την φονική έκρηξη στο Μαρί. Τότε που αρκετοί (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Λιλλήκα), αντιδρούσαν στις συλλήψεις από την αστυνομία, ατόμων που ύβριζαν τον Δημήτρη Χριστόφια. Λέγαμε όλοι, τότε, ότι τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει ανέχονται την κριτική, ακόμη και όταν αυτή είναι άδικη και εκφράζεται με απρεπή τρόπο. Πως την είδε λοιπόν σήμερα ο «υποψήφιος των πολιτών»; Θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου και μάλιστα με προληπτική λογοκρισία; Δηλαδή τι να περιμένουμε στην απίθανη περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος; Η προληπτική αυτή λογοκρισία, μου θυμίζει πολύ τον Ροβεσπιέρο. Ο οποίος για προληπτικούς λόγους, συλλάμβανε και εκτελούσε όποιον υποπτευόταν ότι μπορούσε να αποτελέσει πιθανό πολιτικό αντίπαλο. Ωραίος λοιπόν ο Βολταίρος, αλλά μάλλον πιο πρακτικός ο Ροβεσπιέρος για τον φίλο μας τον Γιώργο…
Γράφει: Χαράλαμπος Σταυρίδης