Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – 1869 Η «Μαύρη Παρασκευή»

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – 1869 Η «Μαύρη Παρασκευή»

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – 1869 Η «Μαύρη Παρασκευή»

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – 1869 Η «Μαύρη Παρασκευή»


1869: Η «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ. Πανικός στη Wall Street και κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού

Γεγονότα
622: Ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που κατόπιν ονομάστηκε Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Εκείνη η χρονιά αποτέλεσε το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.
787: Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας).
1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή στο Νέο Κόσμο.
1664: Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
1776: Διεξάγεται η πρώτη κούρσα του αρχαιότερου αγώνα St Leger με πέντε άλογα και νικητή τον Allabucilia με τζόκεϊ τον Τζ. Σινγκλετον. Ο αγώνας παίρνει το όνομα του εμπνευστή του Αντονι Λεγκερ.
1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα).
1828: Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία.
1841: Ο σουλτάνος του Μπρουνέι παραχωρεί το Σαραουάκ, ένα από τα δύο μαλαισιανά κρατίδια της νήσου του Βόρνεο στους Βρετανούς.
1869: Η «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ, μία από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Σημειώνεται οικονομική κρίση  με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η «Μαύρη Παρασκευή». Αιτία στάθηκε η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέϊμς Φισκ και Τζέϊ Γκούλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Η κυβέρνηση την απελευθερώνει και ακολουθεί πανικός στη Wall Street, με κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού.
1890: Η Εκκλησία των Μορμόνων αποκηρύσσει επισήμως την πολυγαμία.
1895: Ο πρώτος γύρος του κόσμου με ποδήλατο από γυναίκα, ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες.
1903: Στην Αυστραλία, ο φιλελεύθερος οπαδός του προστατευτισμού Αλφερντ Ντιάκιν διαδέχεται τον Έντμουντ Μπάρτον και γίνεται δεύτερος πρωθυπουργός.
1908: Η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1921: Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.
1922: Στη Γερμανία, το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοινώνουν τη συγχώνευσή τους.
1929: Ο Αμερικανός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Ντούλιτζ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με όργανα πλοήγησης.
1934: Στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας σκοτώνουν 1.400 στρατιώτες της Παραγουάης στη μάχη του Αλγκοντονάλ.
1939: Η Ιαπωνία διώχνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.
1948: Στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Χόντα Σοϊτσίρο μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company και μετατρέπεται στην γνωστή πια και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μοτοσικλετών παγκοσμίως.
1963: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία επικυρώνει τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.
1972: Στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσεται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.
1979: Μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
1984: Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.
1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από το 1990.
1993: Σύμβολο της υπερβολικής άσκοπης δαπάνης καθ όλη τη διάρκεια της μακράς βασιλείας του συζύγου της στις Φιλιππίνες, η Ιμέλντα Μάρκος, που αντιμετωπίζει δυο κατηγορίες για διαφθορά, καταδικάζεται σε ποινές φυλάκισης 9-12 ετών.
1994: Στις Φιλιππίνες, 22 είναι οι νεκροί και 1.400 τα κατεστραμμένα σπίτια, από τη λάσπη του ηφαιστείου Πινατούμπο.
1995: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν, στην Τάμπα της Αιγύπτου, συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη.
1996: Ο πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας Στίβεν Κινγκ εκδίδει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το διήγημα “Ντεσπερέισον” που εκδίδεται με το όνομα του, ενώ το δεύτερο “Οι Ρυθμιστές” το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάκμαν.
1997: Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.
2000: Ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94ων κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια μέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο, στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική.

Γεννήσεις
1534: Γεννιέται στην Ινδία ο Ραμ Ντας, τέταρτος γκουρού των Σιχ, ο οποίος θα ιδρύσει την Αμριτσάρ την ιερή πόλη των Σιχ.
1884: Γεννιέται ο Τούρκος στρατηγός και πολιτικός Ισμέτ Ινονού, ο οποίος το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ.
1896: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιντζέραλντ.  “Ο Μεγάλος Γκάτσμπι” θεωρείται το γνωστότερο έργο του.
1905: Γεννιέται ο Χάουαρντ Χιουζ ο γνωστός για τις εκκεντρικότητες του πολυεκατομμυριούχος ο οποίος υπήρξε αεροπόρος, επιχειρηματίας, κινηματογραφικός παραγωγός και εφευρέτης.
1924: Γεννιέται η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Βούλα Ζουμπουλάκη.
1936: Γεννιέται ο μαριονετίστας Τζιμ Χένσον, ο δημιουργός του “Muppet Show”.
1941: Γεννιέται η Λίντα Ιστμαν Μακάρτνεϊ, τραγουδίστρια και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων, σύζυγος του Πολ Μακάρτνεϊ.
1951: Γεννιέται σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.
1952: Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος. Δολοφονήθηκε το 2008.
1962: Γεννιέται η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρντάλος, δημιουργός της ταινίας “Γάμος αλά Ελληνικά”.
1962: Γεννιέται ο κορυφαίος Σκωτσέζος επιθετικός, Άλι ΜακΚόιστ.
 
Θάνατοι
1143: Πεθαίνει ο Πάπας Ιννοκέντιος Β’.
1180: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Α’ ο Κομνηνός.
1541: Πεθαίνει ο Παράκελσος (Φίλιππους Αουρέλιους Θεόφραστους Μπομπάστους φον Χοχενχάϊμ, το πραγματικό του όνομα), Ελβετός αλχημιστής.
1991: Πεθαίνει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Θίοντορ Σέους Γκέιζελ ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο “Δρ. Σέους”. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγεται το διάσημο βιβλίο “A Cat in the Hat” (Ο Γάτος), που έγινε το 2003 και ταινία.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More