Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου – 1983: Στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανακηρύσσεται...

Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου – 1983: Στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανακηρύσσεται το ψευδοκράτος

Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου – 1983: Στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανακηρύσσεται το ψευδοκράτος

1983: Στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύσσεται το ψευδοκράτος.


Γεγονότα
1315: Στη μάχη του Μοργκάρτεν, η Ελβετική Συνομοσπονδία νικά το Λεοπόλδο της Αυστρίας.
1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος σημειώνει στο ημερολόγιο του τη χρήση καπνού από τους Ινδιάνους. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τον καπνό.
1532: Οι Κονκισταδόρες υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Πισάρο συναντιούνται για πρώτη φορά με τον βασιλιά των Ίνκας, Αταχουάλπα έξω από την πόλη Καχαμάρκα.
1533: Ο Φρανσίσκο Πισάρο φτάνει στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, Κούσκο.
1863: Υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Αγγλίας για την τύχη των Ιονίων Νήσων. Η τελευταία παραιτείται των δικαιωμάτων της στα Επτάνησα, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα.
1867: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α’ παντρεύεται την πριγκίπισσα Όλγα, ανιψιά του τσάρου Αλέξανδρου Β’.
1889: Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν το βασιλιά της Βραζιλίας, Πέντρο τον Β και αποκαθιστούν τη δημοκρατία.
1904: Ο Κινγκ Ζιλέτ πατεντάρει την πρώτη ξυριστική λεπίδα που φέρει το όνομά του (Gillette).
1912: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Γερμανό λογοτέχνη Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.
1913: Η Ρωσία ζητάει να αποκτήσει δικαιώματα συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος.
1914: Ο Ιταλός σοσιαλιστής και μετέπειτα φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει την εφημερίδα «Il popolo d’ Italia».
1914: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στη Λευκάδα και τη νοτιοδυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να καταρρεύσουν πολλά σπίτια.
1919: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νεϊγύ, που ρυθμίζει τις σχέσεις και τα προβλήματα των Συμμάχων με τη Βουλγαρία. Η συνθήκη είναι σημαντική και για την Ελλάδα, γιατί μεταρρυθμίζει τα κοινά σύνορα υπέρ της Ελλάδας και οριστικοποιεί την παραίτηση της Βουλγαρίας από τη Δυτική Θράκη.
1920: Την πρώτη τακτική της σύνοδο εγκαινιάζει στη Γενεύη η Κοινωνία των Εθνών, υψώνοντας 41 σημαίες κρατών.
1921: Το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους Άγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους Έλληνες, αν δεν δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.
1922: Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).
1926: Το ραδιοφωνικό δίκτυο NBC βγαίνει “στον αέρα”.
1943: Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει να τεθούν στο ίδιο επίπεδο οι Τσιγγάνοι με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. (Porajmos)
1951: Σε θάνατο καταδικάζεται ο Νίκος Μπελογιάννης, με κατηγορία την παράβαση του ΑΝ 509 για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ.
1956: Κυκλοφορεί η πρώτη ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ, με τίτλο “Love Me Tender”.
1960: Στις ΗΠΑ, καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το “Τζορτζ Ουάσινγκτον”.
1961: Ο Μάνος Κατράκης τιμάται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην “Αντιγόνη”.
1962: Η Υεμένη κηρύττει τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία.
1967: Στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου, μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου. (Τα γεγονότα της Κοφίνου)
1969: Στην Ουάσινγκτον περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
1969: Στο Κολούμπους του Οχάιο ο Ντέιβ Τόμας ανοίγει το πρώτο εστιατόριο «Wendy’s».
1973: Στη Βρετανία, οκτώ μέλη του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.
1973: Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
1980: Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β επισκέπτεται τη Δυτική Γερμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα μετά από 198 χρόνια.
1983: Τα κατεχόμενα με τη βία των όπλων εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύσσονται στην λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου”. Πρόκειται για ένα ψευδοκράτος, ένα πολιτικό μόρφωμα το οποίο καταδικάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα. Αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία από την οποία εξαρτάται και ελέγχεται στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά.
1988: Η “Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης” ανακηρύσσει το κράτος της Παλαιστίνης και αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ.
1989: Το Ισραήλ απαγορεύει την κυκλοφορία σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, εμποδίζοντας έτσι τις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
1990: Ο παραγωγός των “Μίλι Βανίλι” αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτοί που τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους και ότι η φωνή ήταν δανεική.
1991: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, προτείνει στον Μάτζικ Τζόνσον να μετάσχει στην Επιτροπή κατά του AIDS.
1992: Στο Νορθέιμ της Γερμανίας, 11 νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με βαγόνια, που είχαν αποσυνδεθεί από εμπορικό τρένο.
1993: Ένοπλοι σκοτώνουν τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης “Φατάχ” στο Λίβανο, Μουίν Σαμπάιτα.
1994: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα τελειώνει μια 19χρονη καριέρα με ήττα από την Γκαμπριέλα Σμπατίνι με 4-6, 2-6 στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος Βιρτζίνια Σλιμς στη Νέα Υόρκη. Στην καριέρα της έχει κατακτήσει 167 τίτλους, εκ των οποίων οι 18 σε Grand Slams.
1999: Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η Κίνα υπογράφει συμφωνία ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Είχε προηγηθεί η ένταξη της στην GATT.
2003: Στόχος βομβιστικών επιθέσεων γίνεται η Κωνσταντινούπολη. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ ασκούνται διώξεις εναντίον εννέα ατόμων.
2007: Ο κυκλώνας Σιντρ χτυπά το Μπανγκλαντές και σκοτώνει περίπου 5.000 άτομα. 

Ρομπέρτο Καβάλι1940: Γεννιέται ο Ιταλός μόδιστρος Ρομπέρτο Καβάλι.

Γεννήσεις
1738: Γεννιέται στη Γερμανία ο αστρονόμος William Herschel.
1862: Γεννιέται ο Γερμανός λογοτέχνης, τιμημένος με το Νόμεπλ Λογοτεχνίας Γκέρχαρτ Χάουπτμαν.
1874: Γεννιέται ο Δημήτριος Γολέμης, Έλληνας ολυμπιονίκης. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896).
1891: Γεννιέται ο Γερμανός στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ, η «Αλεπού της Ερήμου».
1920: Γεννιέται ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντοπουλος
1940: Γεννιέται ο Ιταλός μόδιστρος Ρομπέρτο Καβάλι.
1942: Γεννιέται στο Μπουένος Αϊρες ο μετέπειτα Ισραηλινός πιανίστας και μαέστρος Daniel Barenboim.

2013: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης

Θάνατοι
1630: Πεθαίνει ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ.
1917: Πεθαίνει ο Νταβίντ Εμίλ Ντιρκέμ, γάλλος κοινωνιολόγος, από τους ιδρυτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας.

1922: Εκτελείται ο Δημήτριος Γούναρης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. Ήταν ένας από τους 6 που εκτελέστηκαν ως πρωταίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής. Γεννήθηκε στις 5/1/1867.

1949: Εκτελείται δι απαγχονισμού στην Ινδία ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, Ναθουράμ Βιναγιάκ Γκόντσε και ο συνεργός του Ναραγιάν Άπτε.
1966: Πεθαίνει ο Δημήτριος Τόφαλος, θρυλικός Έλληνας αρσιβαρίστας.
1976: Πεθαίνει ο Γάλλος ηθοποιός και εθνικός ήρωας Ζαν Γκαμπέν, πρωταγωνιστής σε πολλά φιλμ νουάρ αλλά και στους «Άθλιους» του Βίκτορ Ουγκό, όπου υποδύθηκε τον Γιάννη Αγιάννη.
1988: Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερωνύμος.
1996: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Άλγκερ Χις, που το 1948 κατηγορήθηκε ότι, ήταν κατάσκοπος της ΕΣΣΔ, όταν στις ΗΠΑ επικρατούσε ο μακαρθισμός.

2013: Πεθαίνει ο Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο ιδρυτής του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΚΟ) Γεννήθηκε στις 24/4/1919.

  ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More