Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Σαν σήμερα 23 Δεκεμβρίου – 1972: Το «το Θαύμα των Άνδεων» μια...

Σαν σήμερα 23 Δεκεμβρίου – 1972: Το «το Θαύμα των Άνδεων» μια ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού

Σαν σήμερα 23 Δεκεμβρίου – 1972: Το «το Θαύμα των Άνδεων» μια ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού

1972: Το «το Θαύμα των Άνδεων» μια ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού


Γεγονότα

563: Τελούνται μεγαλοπρεπώς από τον Πατριάρχη Ευτύχιο τα εγκαίνια του αναστηλωθέντος ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την κατάρρευση του τρούλου από σεισμό το 557.
962: Ο Βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι της Συρίας. Η Κύπρος αντιμετωπίζει έτσι τον κίνδυνο των αραβικών επιδρομών από τις οποίες υπέφερε για περισσότερους από τρεις αιώνες. 

1888: Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μετανιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό αυτί του.
1933: Στη Γερμανία, σε θάνατο καταδικάζεται ο Ολλανδός αναρχοκομμουνιστής Μαρίνους Βαν Ντε Λούμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Βουλή).
1940: Ενώ ο Β’Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει τον ιταλικό πλοίο Αντονιέτα.
1947: Οι επιστήμονες των εργαστηρίων «Bell», Μπαρντίν, Μπράτιν και Σόκλεϊ ανακαλύπτουν του τρανζίστορ.
1972: Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 72 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην χιονισμένη, ορεινή περιοχή των Άνδεων. Επιβάτες ήσαν η ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, η Old Christians Club, που θα έπαιζε σε φιλικό αγώνα στην πρωτεύουσα της Χιλής και συνοδευόταν από φίλους και γνωστούς. Όσοι επέζησαν από τη σύγκρουση, σύμφωνα και με τις μαρτυρίες τους, διατηρήθηκαν στη ζωή, τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους. Η συγκλονιστική τους εμπειρία χαρακτηρίστηκε ως μια ιστορία επιβίωσης και κανιβαλισμού, ως “το Θαύμα των Άνδεων” και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε δύο ταινίες.

1972: Σεισμός 6.5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτυπά την πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα και σκοτώνει πάνω από 10.000 άτομα.
1975: Ξεκινά τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Δολοφονεί στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς
1979: Οι σοβιετικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
1990: Με Προεδρικό Διάταγμα αποφασίζεται να κυκλοφορήσει το ΛΟΤΤΟ. Ενάμιση χρόνο μετά, ξεκινάει και το ΠΡΟΤΟ.
1991: Η Γερμανία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας.
1992: Η ρωσική Βουλή επικυρώνει την κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
1993: Στη Νότια Αφρική, η Βουλή ψηφίζει τις μεταβατικές συνταγματικές διατάξεις για την πορεία της χώρας προς τη φυλετική ισότητα.
1995: Στην Ινδία, 309 είναι οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε σχολείο, εξαιτίας βραχυκυκλώματος.
1996: Ο παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ και διεθνής Ματθίας Ζάμερ, ανακηρύσσεται “Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς” και δέχεται το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.
1986: Το διαστημόπλοιο Voyager προσγειώνεται και κάνει ρεκόρ καθώς γίνεται το πρώτο σκάφος που κάνει τον γύρο του πλανήτη χωρίς ανεφοδιασμό.
2002: Ένα ιρακινό MiG καταρρίπτει ένα αμερικάνικο «MQ-1 Predator». Είναι η πρώτη φορά που μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος παίρνει μέρος σε αερομαχία.
2003: Στην περιοχή Κάι της Κίνας έκρηξη φυσικού αερίου σκοτώνει τουλάχιστον 234 άτομα.
2005: Το Τσαντ κηρύσσει πόλεμο στο Σουδάν μετά την επίθεση στο Αντρέ που άφησε 100 νεκρούς
2012: Οι αντάρες Σελέκα καταλαμβάνουν την πόλη Μπαμπάρι, την τρίτη μεγαλύτερη στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Κάρλα Μπρούνι1967: Γεννιέται το μοντέλο τραγουδίστρια και πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι (Σαρκοζί).

 
Γεννήσεις
1777: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Α’, τσάρος της Ρωσίας. Νίκησε τον Ναπολέοντα και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας. Υπουργός του των Εξωτερικών ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας και υπασπιστής του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.
1790: Γεννιέται ο Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, γάλλος αρχαιολόγος που αποκρυπτογράφησε την ιερογλυφική γραφή των αρχαίων Αιγυπτίων.
1896: Γεννιέται ο Τζουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα, ιταλός ευγενής και συγγραφέας του «Γατόπαρδου» που μετέφερε επιτυχημένα στον κινηματογράφο ο Λουκίνο Βισκόντι.
1916: Γεννιέται ο Ντίνο Ρίζι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, ο εποναμαζόμενος και πατέρας της ιταλικής κωμωδίας.
1928: Γεννιέται ο τραγουδιστής Χρόνης Αϊδονίδης.
1933: Γεννιέται ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο.
1945: Γεννιέται ο Γιώργος Απέργης, πρωτοποριακός συνθέτης με καριέρα στη Γαλλία.
1964: Γεννιέται ο «frontman» των «Pearl Jam», Έντι Βέντερ.
1967: Γεννιέται το μοντέλο τραγουδίστρια και πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι (Σαρκοζί).
 
Θάνατοι
1834: Πεθαίνει ο Τόμας Μάλθους, Άγγλος οικονομολόγος και ιερωμένος, που θεωρείται ο «πατέρας» της δημογραφίας. Διατύπωσε το νόμο που φέρει το όνομά του, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθυσμός τείνει να αυξάνει γρηγορότερα από την τροφή που χρειάζεται για τις ανάγκες του.
1939: Πεθαίνει ο Άντον Χέρμαν Φόκερ, Ολλανδός αεροναυπηγός και επιχειρηματίας, από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας και ιδρυτής της Fokker Aircraft Corporation.
1953: Πεθαίνει ο Λαβρέντι Μπέρια, ηγετικός στέλεχος του ΚΚΣΕ και αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας NKVD, προδρόμου της KGB, που έδρασε κατά τη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας.
1972: Φεύγει από τη ζωή ο Αντρέι Τουπόλεφ, Ρώσος αεροναυπηγός, κατασκευαστής των φερώνυμων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην πολιτική αεροπορία.

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Read More