Home riknews.com.cy (Κύπρος) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Ανησυχία για την δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή”

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Ανησυχία για την δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή”

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Ανησυχία για την δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή”

Βαθύτατη ανησυχία για την δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για ολόκληρη την περιοχή, εκφράζει το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο.


Στα συμπεράσματά τους, οι “27” καλούν όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να συμμορφωθούν πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

Καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τεχεράνης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μέσω τρομοκρατικών και ένοπλων ομάδων, όπως οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή, πως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη και ότι ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων, πρέπει να τερματιστεί.

Εκφράζει ταυτόχρονα τη μέγιστη ανησυχία του σχετικά με τη στρατιωτική κλιμάκωση στον Λίβανο και τη λύπη του για τη μεγάλη απώλεια αμάχων, τον αναγκαστικό εκτοπισμό και την επίμονη χρήση στρατιωτικής βίας.

Σημειώνει ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσουν, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή, πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους τους εταίρους να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο.

Επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη της Ένωσης προς τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου, καλώντας σε ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Επιπλέον, οι ηγέτες των “27” καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον των κυανοκράνων, κατά μήκος της “Μπλε γραμμής”.

Ζητούν εκ νέου, άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, επείγουσα βελτίωση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει, επίσης, την ακλόνητη δέσμευση της Ένωσης για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη, η οποία βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΠΓ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου 2024 – 06:08

https://news.rik.cy/article/2024/10/18/europaiko-sumboulio-anesukhia-gia-ten-dramatike-klimakose-ton-sugkrouseon-ste-mese-anatole/

Διαβάστε περισσότερα