Home riknews.com.cy (Κύπρος) Βρετανία: Έρχονται κυρώσεις για εταιρείες Social Media που δεν προφυλάσσουν ανήλικους

Βρετανία: Έρχονται κυρώσεις για εταιρείες Social Media που δεν προφυλάσσουν ανήλικους

Βρετανία: Έρχονται κυρώσεις για εταιρείες Social Media που δεν προφυλάσσουν ανήλικους

Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP


Οι εταιρείες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που δεν προφυλάσσουν επαρκώς τους ανήλικους χρήστες από την έκθεση σε επικίνδυνο περιεχόμενο θα αντιμετωπίζουν από το νέο έτος αυστηρές κυρώσεις στη Βρετανία υπό τον νέο νόμο περί Ασφαλείας στο Διαδίκτυο.

Όπως δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της αρχής εποπτείας των μέσων επικοινωνίας Ofcom ντέιμ Μέλανι Ντοόυς, θα είναι πλέον ρητή ευθύνη των εταιρειών η προστασία των χρηστών και όχι των γονιών ή των ίδιων των παιδιών.

Η παραμέληση αυτής της ευθύνης θα συνοδεύεται από βαριά πρόστιμα, που μπορούν να φτάνουν έως και το 10% του παγκόσμιου εισοδήματος των τεχνολογικών εταιρειών. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα να μπλοκαριστεί η πρόσβαση των εταιρειών στη λειτουργία τους στη βρετανική αγορά.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ στις αρχές του 2025 και ορίζει πως η Ofcom πρέπει να συντάξει έναν κώδικα πρακτικών για τις τεχνολογικές εταιρείες. Οι εταιρείες θα έχουν περιθώριο τριών μηνών από την οριστικοποίηση αυτού του κώδικα για να διεξαγάγουν μία πλήρη εκτίμηση κινδύνων και να επιφέρουν αλλαγές που θα εξασφαλίζουν την προστασία των χρηστών.

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες πίσω από εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp να προφυλάσσουν τα παιδιά από περιεχόμενο πορνογραφίας, αυτοτραυματισμού και βίας.

Μεταξύ των αλλαγών που θα προωθήσει η Ofcom θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα στους χρήστες να βγαίνουν από γκρουπ ομαδικής συζήτησης χωρίς τα άλλα μέλη να ειδοποιούνται.

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2024 – 13:29

https://news.rik.cy/article/2024/10/17/bretania-erkhontai-kuroseis-gia-etaireies-social-media-pou-den-prophulassoun-anelikous/

Διαβάστε περισσότερα