Home riknews.com.cy (Κύπρος) Ύστατη προσπάθεια για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου

Ύστατη προσπάθεια για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου

Ύστατη προσπάθεια για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου

Ύστατη προσπάθεια για προώθηση της Αμερικανικής συμβιβαστικής πρότασης για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, καταβάλλει ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή.


Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Ισραήλ με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο Νετανιάχου τον διαβεβαίωσε ότι στηρίζει τη νέα αμερικανική πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση.

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ανώτερο στέλεχος της  Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν,  ανέφερε ότι η δήλωση του Μπλίνκεν ότι ο Νετανιάχου αποδέχθηκε τη νέα πρόταση, προκαλεί “πολλές αβεβαιότητες, αφού όπως είπε δεν είναι αυτή η οποία παρουσιάστηκε και στην οποία υπήρξε συμφωνία.

Το στέλεχος της Χαμάς επανάλαβε ότι δεν χρειάζονται  νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά να υπάρξει συμφωνία για ένα μηχανισμό εφαρμογής.

Φ.Φ. / Μ.Α.

https://news.rik.cy/article/2024/8/20/ustate-prospatheia-gia-ekekheiria-ste-mese-anatole-sunantese-mplinken-me-netaniakhou/

Διαβάστε περισσότερα