Home riknews.com.cy (Κύπρος) Υπουργός Εξωτερικών: Η οπτική των ΗΠΑ για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αλλάξει

Υπουργός Εξωτερικών: Η οπτική των ΗΠΑ για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αλλάξει

Υπουργός Εξωτερικών: Η οπτική των ΗΠΑ για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αλλάξει

Φωτογραφία Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων


“Η οπτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αλλάξει, αφού η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να είναι σημείο αναφοράς και χρήσιμος εταίρος στην τεταμένη περιοχή της”.

Αυτό δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, με αφορμή την έναρξη στρατηγικού διαλόγου Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως ενδεικτικό στοιχείο της νέας προσέγγισης της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε τη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκιν, να βρεθεί τρόπος άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Η θετική προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είπε ο κύριος Κόμπος, διαπιστώθηκε και κατά τη συνάντηση του με αντιπροσώπους των δεκαπέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου όλοι συμφώνησαν ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί χρήσιμο και ωφέλιμο εταίρο σε θέματα όπως η παροχή ανθρωπιστικής συνδρομής στην περιοχή, η συνεργασία σε θέματα κυρώσεων, η στάση στο ουκρανικό και η συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές σε αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2024 – 09:04

https://news.rik.cy/article/2024/6/19/upourgos-exoterikon-e-optike-ton-epa-gia-ten-kupriake-demokratia-ekhei-allaxei/

Διαβάστε περισσότερα