Home riknews.com.cy (Κύπρος) Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της

Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της

Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της

Η εφαρμογή ή και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, αναφέρει σε ανακοίνωση το υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.


Σχολιάζοντας την άφιξη μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη μέσω των κατεχομένων, το Υφυπουργείο σημειώνει πως η Τουρκία, από την οποία έφτασαν οι μετανάστες στα κατεχόμενα, θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μετανάστευσης επισημαίνει πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, πως η Κυπριακή Δημοκρατία, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και γι’ αυτό συνεχίζει να επιτηρεί αποτελεσματικά τη Νεκρή Ζώνη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ, είχε υποστηρίξει ότι, παρά τις αντιρρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αιτητές ασύλου που ανακόπηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ελεύθερες περιοχές, μεταφέρθηκαν από την Κυπριακή Αστυνομία στη νεκρή ζώνη.

Ο Αλίμ Σιντίκ είπε, ακόμη, ότι η Ειρηνευτική Δύναμη ανησυχεί πως παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η Κυπριακή Αστυνομία συνεχίζει να μεταφέρει αιτητές ασύλου σε περιοχές εντός της νεκρής ζώνης.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και οι κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για αιτητές ασύλου, αποτελούν υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Αντρέας Καλλιστράτης, ΚΥΠΕ

ΠΑΧ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Αυγούστου 2024 – 14:54

https://news.rik.cy/article/2024/8/2/uphupourgeio-metanasteuses-e-tourkia-na-analabei-tis-euthunes-tes/

Διαβάστε περισσότερα