Home riknews.com.cy (Κύπρος) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο –...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Με ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την προσχεδιασμένη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το Σώμα υπογραμμίζει ότι, με πάνω από εκατόν χιλιάδες Αρμένιους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον θύλακα, η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν στοχευμένες κυρώσεις κατά αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι ευθύνονται για πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τη συμμετοχή της Τουρκίας στον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν και την πλήρη υποστήριξή της στις επιθέσεις, τόσο το 2020, όσο και το 2023. Επιπλέον, καλεί την Τουρκία να αποτρέψει τη σύμμαχό της από τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από τις Βρυξέλλες να προβούν σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών τους με το Μπακού.

Το Σώμα υπογραμμίζει ότι, “η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με μια χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, είναι ασύμβατη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ενωμένης Ευρώπης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τετρακόσιες – ενενήντα – μία ψήφους υπέρ, εννέα εναντίον και τριαντα – έξι αποχές.

Συντάκτης: Μαρία Ψαρά

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου 2023 – 09:04

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/10/6/to-europaiko-koinoboulio-katadikazei-aperiphrasta-ten-epithese-tou-azermpaitzan-sto-nagkorno-karampakh-5318961/

Διαβάστε περισσότερα