Home riknews.com.cy (Κύπρος) Τέταρτος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων η Ελλάδα

Τέταρτος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων η Ελλάδα

Τέταρτος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος εξαγωγικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων, ενώ η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στις εισαγωγές προϊόντων και αγαθών της Κύπρου.


Επιπλέον, η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης άμεσων επενδύσεων για την Κύπρο με περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων 100 μεγάλου μεγέθους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στις εξαγωγές, το σημαντικότερο μέρος των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών το 2023 κατευθύνθηκε σε Λίβανο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Λιβύη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, τα 10 κυριότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα στην Κύπρο είναι:

Λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, ηλεκτρονικές συσκευές για την ενσύρματη τηλεφωνία/τηλεγραφία, φάρμακα, παιχνίδια, αίμα, αντιοροί, εμβόλια, τοξίνες, καλλιέργειες μικροοργανισμών και κυττάρων, αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών, τυριά, κατασκευές, οπτάνθρακας και άσφαλτος από πετρέλαιο και οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης.

Οι 10 μεγαλύτερες κατηγορίες Ελληνικών εισαγωγών από την Κύπρο αφορούν στα εξής:

Φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανές, συσκευές και ηλεκτρικά υλικά, οργανικά χημικά προϊόντα, χυτοσίδηρος, σίδηρος, χάλυβας, όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας, κινηματογραφίας, ιατροχειρουργικής, γάλα, αυγά, μέλι, λαχανικά, πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανές, φυσικοί, ημιπολύτιμοι και πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα, αναψυκτικά, αλκοολούχα υγρά και ξύδι.

ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Αυγούστου 2024 – 15:34

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://news.rik.cy/article/2024/8/1/tetartos-exagogikos-proorismos-kupriakon-proionton-e-ellada/

Διαβάστε περισσότερα