Home riknews.com.cy (Κύπρος) Την ελπίδα για την επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος από τη...

Την ελπίδα για την επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη (Βίντεο)

Την ελπίδα για την επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη (Βίντεο)


Την ελπίδα για την επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη (Βίντεο)

17 Σεπτεμβρίου 2023 – 17:42

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2023 – 20:14

Σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χρισοτδουλίδης τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, σε ότι αφορά τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στη Νέα Υόρκη, όπου την Τετάρτη θα προσφωνήσει τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση πως η συνάντηση Γκουτέρες – Ερντογάν θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του Γενικού Γραμματέα, σε σχέση με το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος την Παρασκευή με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο πρόεδρος Χριστδουλίδης είπε ότι θα αναφέρει όσα λέει και δημόσια και σε αρκετές επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ότι πρέπει να διοριστεί ένας ειδικός αντιπρόσωπος ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως δεν αποκλείει αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις ώστε να ανακοινωθούν τα μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκυπρίους που ετοιμάστηκαν έπειτα από συζητήσεις που έγιναν με προσωπικότητες από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και με την κοινωνία των πολιτών.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως οι συναντήσεις τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στη Νέα Υόρκη έχουν ως στόχο τρεις επιδιώξεις που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη και πιο βασική προτεραιότητα, ανέφερε, αφορά το Κυπριακό, η δεύτερη τα ενεργειακά, υπό το φως και της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και δημιουργία νέων ενεργειακών διαδρόμων και η τρίτη την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ειδικότερα αμερικανικών επενδύσεων.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Στέλλα Μιχαήλ, ΚΥΠΕ

ΦΙΛ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2023 – 20:14

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/17/ten-elpida-gia-ten-epanenarxe-ton-sunomilion-exephrase-o-proedros-apo-te-nea-uorke-binteo-3470488/

Διαβάστε περισσότερα