Home riknews.com.cy (Κύπρος) Τα μέλη του ΣΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική...

Τα μέλη του ΣΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού

Τα μέλη του ΣΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού

Τα μέλη του Σ.Α. επαναλαμβάνουν τη σημασία των πλευρών και όλων των εμπλεκόμενων μερών να επιδείξουν ανοιχτή ευελιξία και συμβιβασμό με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Την πλήρη υποστήριξή του στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό,  για να ηγηθεί περαιτέρω δραστηριοποίησης το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού.

Χαιρέτισε επίσης τη συνεχιζόμενη προσωπική δέσμευση του γενικού γραμματέα και της ομάδας του και εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, τονίζοντας τη σημασία του πλήρους σεβασμού της εντολής της και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Tα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενθαρρύνουν την εκ νέου δέσμευση στο νησί μετά τις πρόσφατες εκλογές και προτρέπουν και τις δύο πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, λαμβάνοντας απτά βήματα και εφαρμόζοντας χειρονομίες καλής θέλησης για την προώθηση ευνοϊκού κλίματος.

γκουτερες ολοκαυτωμα.jpg

Επανέλαβαν παράλληλα τη σημασία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό με στόχο την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης,  βασισμένης σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών, περιλαμβανομένων της παραβίασης του status quo κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και της καταπάτησης της νεκρής ζώνης.

Της ανακοίνωση, προηγήθηκε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό,  από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.          

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2023 – 21:19

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/7/12/ta-mele-tou-sa-epibebaiosan-te-desmeuse-tous-gia-mia-diarke-sunolike-kai-dikaie-dieuthetese-tou-kupriakou/

Διαβάστε περισσότερα