Home riknews.com.cy (Κύπρος) Συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια

Συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια

Συζήτηση στη Βουλή για τα πανωτόκια

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζήτησε πρόταση νόμου του μεμονωμένου βουλευτή Κωστή Ευσταθίου για τα λεγόμενα πανωτόκια, δηλαδή για την κεφαλαιοποίηση των τόκων, με αποτέλεσμα δύο φορές τον χρόνο, να αυξάνεται το χρέος άρα και οι τόκοι επί του δανείου.


Για παράδειγμα αν για ένα δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ, καθυστερήσει μια δόση, τότε αυξάνεται το επιτόκιο και επιβάλλεται δύο φορές τον χρόνο.

Το επιτόκιο αυτό δεν επιβάλλεται μόνο στο αρχικό ύψους του δανείου, άλλα στο σύνολο του ύψους του δανείου, μαζί με τους τόκους.

Προτείνεται να υπάρχουν δύο στήλες, μια για το αρχικό κεφάλαιο και μια με τους τόκους, ώστε να μην κεφαλαιοποιούνται οι τόκοι και να αυξάνεται το χρέος.

Ο Κωστής Ευσταθίου, σημείωσε ότι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή η ληστρική, κατά την έκφρασή του, συμπεριφορά των Τραπεζών. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να σταματήσει αυτή η ασυδοσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς δήλωσε ότι κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατίας, για τιμωρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν προωθήθηκε η εναρμόνιση για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες και τις αθέμητες ρυθμίσεις.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Παναγιώτης Καπαρής

ΕΥΑ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024 – 15:07

https://news.rik.cy/article/2024/6/17/suzetese-ste-boule-gia-ta-panotokia/

Διαβάστε περισσότερα