Home riknews.com.cy (Κύπρος) Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού...

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού και της Κύπρου

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού και της Κύπρου

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου, με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, σε ειδική συνεδρία της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών της κυβέρνησης.


τορναριτης βουλη.jpg

«Δεν ξεχνούμε και δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης. Ωστόσο, πρόσθεσε, διατρανώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου. Ο κύριος Τορναρίτης χαρακτήρισε καθοριστική την ενεργοποίηση των Ηνωμένων Εθνών και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντανά.

στεφανου βουλη νεο.jpg

«Στο παρά πέντε της διχοτόμησης, επιβάλλεται να διδαχθούμε από το παρελθόν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Επεσήμανε ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. “Στόχος”, σημείωσε ο κύριος Στεφάνου, “είναι να πεισθεί ο διεθνής παράγοντας, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017”.

νικολας παπαδοπουλος βουλη.jpg

“Η Τουρκία, ούτε τότε, ούτε και τώρα επείγεται για διευθέτηση στο Κυπριακό, ούτε για επανέναρξη των συνομιλιών”, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Αντιθέτως, πρόσθεσε, εκβιάζει και απαιτεί την αλλαγή της βάσης λύσης, επιδιώκοντας τη λύση δύο κρατών. Ο κύριος Παπαδόπουλος σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ελαμ βουλη νεο.jpg

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε ότι λόγω της φύσης της τουρκικής απειλής,  καθίσταται αναγκαία η αναθεώρηση του τρόπου δράσης της Πολιτείας συνολικά. Τόνισε ότι η συζήτηση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία οδήγησε στην υποβάθμιση του Κυπριακού, από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε διακοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

σιζοπουλος βουλη.jpg

Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων και η ΕΔΕΚ δεν θα επιτρέψει την κατάλυσή της με υπογραφή πολιτικών, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος. “Οφείλουμε”, είπε ο κύριος Σιζόπουλος, “να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική”.

καρογιαν βουλη νεο.jpg

Οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιες για την πολύχρονη εκκρεμότητα του Κυπριακού, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν. Είπε ότι η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για επάνοδο του Κυπριακού σε τροχιά συνομιλιών.  

οικολογοι βουλη.jpg

Λύσεις στα αιτήματα του Συνδέσμου Στρατιωτών του 1974, ζητούν οι Οικολόγοι από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι οι στρατιώτες επιθυμούν αναγνώριση από την Πολιτεία και ικανοποίηση των αιτημάτων τους, γιατί ο χρόνος για τους ίδιους λιγοστεύει, όπως είπε.

θεμιστοκλεους βουλη νεο.jpg

Λύση που θα απομακρύνει την Τουρκία από την Κύπρο και όχι να την επεκτείνει στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να επιδιωχθεί, τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

ευσταθιου βουλη.jpg

Η ανοχή στην τουρκική εισβολή και κατοχή και η αποδοχή των κατοχικών δεδομένων αποτελεί συνενοχή στο διπλό Ιουλιανό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, τόνισε ο σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.

Μ.Α / Κ.Β / Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2023 – 13:44

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/7/15/sussome-e-politike-egesia-katadikase-to-didumo-egklema-se-baros-tou-laou-kai-tes-kuprou/

Διαβάστε περισσότερα