Home riknews.com.cy (Κύπρος) Συνέντευξη Προέδρου: Ναι σε μια τριμερή συνάντηση ακόμα και τον Αύγουστο

Συνέντευξη Προέδρου: Ναι σε μια τριμερή συνάντηση ακόμα και τον Αύγουστο

Συνέντευξη Προέδρου: Ναι σε μια τριμερή συνάντηση ακόμα και τον Αύγουστο

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για μια συνάντηση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών, ακόμα και εντός Αυγούστου, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Σε συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα “Τα Νέα”, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως ο Αντόνιο Γκουτέρες αισθάνεται ενθαρρυμένος, τόσο από τη ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όσο και από το νέο κλίμα στα ελληνο-τουρκικά.

Διαβεβαιώνει ότι, παρά την απαισιοδοξία που δημιουργείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα, αξιοποιώντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο και λαμβάνοντας υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά, ποιές είναι οι διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εκφράζει ωστόσο την εκτίμηση, ότι μπορούν να υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις για το σύνολο του κυπριακού λαού, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους, αναφέρει ο Πρόεδρος, θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την επίλυση του Κυπριακού και αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα, η οποία δίδει απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στις “κόκκινες γραμμές” της Λευκωσίας, επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ότι δεν μπορεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΦΙΛ, ΧΡΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Αυγούστου 2024 – 12:58

https://news.rik.cy/article/2024/8/3/sunenteuxe-proedrou-nai-se-mia-trimere-sunantese-akoma-kai-ton-augousto/

Διαβάστε περισσότερα