Home riknews.com.cy (Κύπρος) Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μεταναστευτικό: “Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση”

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μεταναστευτικό: “Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση”

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Μεταναστευτικό: “Απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση”

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει εκ νέου, πως το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί “ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση”.


Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες των “27” κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα, για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές, τα μέσα και τα εργαλεία της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί, ακόμη, σε ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, μέσω ολοκληρωμένων – αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων – ώστε να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια και να καταπολεμηθεί η εμπορία και η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Τονίζει πως οι ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, είναι το κλειδί για την κανονική και εύρυθμη μετανάστευση.

Παράλληλα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα, επαναβεβαιώνοντας την ίδια στιγμή, τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.

Τονίζει, ακόμη, πως θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΠΓ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου 2024 – 06:02

https://news.rik.cy/article/2024/10/18/sumperasmata-europaikou-sumbouliou-gia-metanasteutiko-apaiteitai-europaike-apantese/

Διαβάστε περισσότερα