Home riknews.com.cy (Κύπρος) Συγκλονιστικές καταγγελίες ενώπιον της Βουλής για την ταλαιπωρία ασθενών με νεφροπάθειες

Συγκλονιστικές καταγγελίες ενώπιον της Βουλής για την ταλαιπωρία ασθενών με νεφροπάθειες

Συγκλονιστικές καταγγελίες ενώπιον της Βουλής για την ταλαιπωρία ασθενών με νεφροπάθειες

Συγκλονιστικές καταγγελίες έγιναν ενώπιον της επιτροπής Υγείας της Βουλής, αναφορικά με τους κινδύνους και την ταλαιπωρία των νεφροπαθών, στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου.


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε στην πρωτοτυπία, οι νεφροπαθείς να απεργούν για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, στο οποίο λειτουργεί – όπως επεσήμανε – μόνο μία μονάδα αιμοκάθαρσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, μίλησε για ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των νεφροπαθών, αφού τρεις φορές εβδομαδιαίως μεταβαίνουν με ταξί, για θεραπεία, στα νοσοκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, αυτή την στιγμή οι ανάγκες των αιμοκαθαρόμενων καλύπτονται από εικοσιτέσσερις γιατρούς και υπάρχει ανάγκη για άλλους εννέα. Υπέδειξε ότι κάθε χρόνο, οι νεφροπαθείς σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνονται κατά 15%.

Ο κύριος Χαριλάου είπε, επίσης, ότι στην Αμμόχωστο υπάρχει μόνο ένας γιατρός και τον επόμενο μήνα θα προσληφθεί άλλος ένας.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στην Πάφο αναμένεται η λειτουργία νέας μονάδες αιμοκάθαρσης το Νοέμβριο και στη Λεμεσό, είναι προγραμματισμένη επέκταση της υφιστάμενης μονάδας.

Όσον αφορά τη Λάρνακα, είπε ότι από το 2020, προκηρύχθηκε δεκαέξι φορές θέση και προέκυψε ενδιαφέρον, μόνο από τρεις γιατρούς.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Παναγιώτης Καπαρής

Σύνταξη: Μιχάλης Χατζηγεωργίου

ΠΑΣ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2023 – 13:56

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/10/12/sugklonistikes-kataggelies-enopion-tes-boules-gia-ten-talaiporia-asthenon-me-nephropatheies/

Διαβάστε περισσότερα