Home riknews.com.cy (Κύπρος) Στον ελληνοκύπριο Ντέμη Χασάμπη μαζί με τους Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ...

Στον ελληνοκύπριο Ντέμη Χασάμπη μαζί με τους Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ το Νόμπελ Χημείας 2024

Στον ελληνοκύπριο Ντέμη Χασάμπη μαζί με τους Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ το Νόμπελ Χημείας 2024

O ελληνοκυπριακής καταγωγής, Ντέμης Χασάμπης, σαραντα-οκτώ ετών, είναι ένας από τους τρεις επιστήμονες, στους οποίους απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νόμπελ Χημείας.


Όπως ανακοινώθηκε, το μεσημέρι, στην Στοκχόλμη, το Νόμπελ Χημείας του 2024 απονέμεται στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ για την εργασία τους πάνω στη δομή των πρωτεϊνών.

Το βραβείο λαμβάνουν, κατά το ήμισυ, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπέικερ για την έρευνα του “για τον υπολογιστικό συνδυασμό πρωτεϊνών” και κατά το άλλο ήμισυ ο Ντέμης Χασάμπης και ο Αμερικανός Τζον Τζάμπερ για την έρευνα τους στην “πρόβλεψη πρωτεϊνικής δομής” μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ντέμης ή Δημοσθένης Χασάμπης, γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο. Ο πατέρας του είναι Ελληνοκύπριος και η μητέρα του από την Σιγκαπούρη. Από μικρός θεωρήθηκε ιδιοφυία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στη δεκαετία του 2010 ίδρυσε την εταιρία τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, που εξαγοράστηκε από την Google με ποσό ρεκόρ, για την Ευρώπη, το 2014.

Ο Ντέμης Χασάμπης, που σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, θεωρείται “σούπερ μυαλό, που αποφεύγει τη δημοσιότητα”, τιμήθηκε με τον τίτλο του σερ για τις υπηρεσίες του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. ‘Εχει πάρει δεκάδες άλλα βραβεία και διακρίσεις, σε πολλές περιπτώσεις ως ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στη Βρετανία.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου 2024 – 14:07

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://news.rik.cy/article/2024/10/9/ston-ellenokuprio-nteme-khasampe-mazi-me-tous-nteibint-mpeiker-kai-tzon-tzamper-to-nompel-khemeias-2024/

Διαβάστε περισσότερα