Home riknews.com.cy (Κύπρος) Στον Αντόνιο Γκουτέρες παρέδωσε την έκθεσή της για το Κυπριακό η Ολγκίν

Στον Αντόνιο Γκουτέρες παρέδωσε την έκθεσή της για το Κυπριακό η Ολγκίν

Στον Αντόνιο Γκουτέρες παρέδωσε την έκθεσή της για το Κυπριακό η Ολγκίν

Την έκθεσή της για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού παρέδωσε απόψε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.


Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, η έκθεση Ολγκίν προς τον Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι εμπιστευτική και δεν θα παραδοθεί ούτε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε και στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ,ο Γενικός Γραμματέας δεν αναμένεται να αποκαλύψει σύντομα τις προθέσεις του για τα επόμενα βήματά του.

Ωστόσο, ο πρώτος που σίγουρα θα πάρει μία γεύση από τις νέες κινήσεις του για το Κυπριακό, θα είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο θα συναντηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, όλα συγκλίνουν πως το κείμενο της έκθεσης θα είναι ουδέτερο , αφήνοντας ανοικτή την προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν αναμένεται ότι θα συνεχίσει την αποστολή της, ενώ δεν αποκλείεται εντός Σεπτεμβρίου να προκύψει και τριμερής συνάντηση Γκουτέρες -Χριστοδουλίδη- Τατάρ, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αύριο το πρωί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το περιεχόμενο των δύο πρόσφατων εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ/Θανάσης Τσίτσας

ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2024 – 22:51

https://news.rik.cy/article/2024/7/10/ston-antonio-gkouteres-paredose-ten-ekthese-tes-gia-to-kupriako-e-olgkin/

Διαβάστε περισσότερα