Home riknews.com.cy (Κύπρος) Στην Κύπρο φθάνει αύριο ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ...

Στην Κύπρο φθάνει αύριο ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γέντζια

Στην Κύπρο φθάνει αύριο ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γέντζια

Στην Κύπρο φθάνει την Κυριάκη ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γέντζια, ο οποίος θα έχει την Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.


Ο κύριος Γέντζια θα ακούσει τις δύο πλευρές και κατά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη, θα ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Γραμματέα του Οηέ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έχει απορρίψει πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για κοινή συνάντηση με τον κύριο Γέντζια.

Ενόψει των επαφών του βοηθού Γενικού Γραμματέα στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία προοπτικής για επανέναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη λύσης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο διορισμός απεσταλμένου για το Κυπριακό, θα έχει προστιθέμενη αξία στην όλη προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε πως κατά τις επαφές με τον κύριο Γέντζια θα συζητηθούν – ως εκ των πραγμάτων – και τα τελευταία γεγονότα στην Πύλα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελληνοκυπτριακή πλευρά δεν επιθυμεί αποπροσανατολισμό από τον στόχο για επανεκκίνηση του διαλόγου.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αυγούστου 2023 – 15:33

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/8/26/sten-kupro-phthanei-aurio-o-boethos-genikos-grammateas-ton-enomenon-ethnon-miroslab-gentzia/

Διαβάστε περισσότερα