Home riknews.com.cy (Κύπρος) Σημαντική αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων, τι αλλάζει στη Δημόσια Υπηρεσία

Σημαντική αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων, τι αλλάζει στη Δημόσια Υπηρεσία

Σημαντική αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων, τι αλλάζει στη Δημόσια Υπηρεσία

Τις νέες ρυθμίσεις, που αφορούν στις διαδικασίες που προβλέπονται από τους μεταρρυθμιστικούς νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αφορούν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό στη δημόσια υπηρεσία, παρουσίασε την ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία και λειτουργία Εξεταστικών Κέντρων από φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, τα οποία -σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία- θα αξιολογούν τις δυνατότητες και ικανότητες των υποψηφίων, για διορισμό ή προαγωγή σε ορισμένες θέσεις.


Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΤΠ, ύστερα από την επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2022 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο τυγχάνει εφαρμογής από το 2023, κάνοντας λόγο για «σημαντική αλλαγή» που επέρχεται.

Εξήγησε πως το νέο σύστημα δίνει έμφαση στα θέματα της ανάπτυξης του προσωπικού, αφού όπως σημείωσε «αυτό είναι προφανές από το γεγονός ότι για τις θέσεις από την Κλίμακα Α13 και πάνω, δεν θα υποβάλλονται στην Επιτροπή συγκριτικές βαθμολογίες, αλλά θα γίνονται αξιολογήσεις για σκοπούς ανάπτυξης και μόνο».

Εξάλλου, πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη του προσωπικού παραμένει ως βασικός στόχος και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις», για να συμπληρώσει ότι για τις θέσεις κάτω από την Κλίμακα Α13, η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και καθιερώνεται αριθμητική βαθμολόγηση πλέον στην Κλίμακα από 1-10.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως η αξιολόγηση για το προσωπικό στις θέσεις αυτές θα υποβάλλεται στην ΕΔΥ και θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς πλήρωσης των θέσεων μέχρι και την Κλίμακα Α13, με τη συγκεκριμένη βαρύτητα που σε κάθε επίπεδο αποδίδει ο Νόμος.

Παρελθόν το «Εξαίρετος»

Είπε ακόμα πως «είναι προφανές ότι δημιουργούνται πλέον οι προοπτικές να προχωρήσουμε σε ένα νέο περιβάλλον αξιολόγησης, όπου οι ισοπεδωτικές βαθμολογίες στο επίπεδο του ‘Εξαίρετος’, που ήταν ο θλιβερός κανόνας που βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται παρελθόν».

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ ανέφερε πως το 2022, τελευταίο έτος εφαρμογής του παλαιού συστήματος, ως «Εξαίρετος» βαθμολογήθηκε το 95% των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύγχρονα εργαλεία οι νέες ρυθμίσεις

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως ότι στις 21 Ιανουαρίου του 2022 δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τα ακόλουθα νομοθετήματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, σημειώνοντας πως πρόκειται για τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022, τον περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμο του 2022 και τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμούς του 2022.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Παπαγεωργίου, οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στους συγκεκριμένους Νόμους και Κανονισμούς «αποτελούν σύγχρονα εργαλεία και μηχανισμούς, που αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της Επιτροπής στην προσπάθεια επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων, ειδικά όσον αφορά τις μεσοδιευθυντικές και τις διευθυντικές θέσεις».

Εξάλλου, ανέφερε ότι «σημαντική βελτίωση» αναμένεται να προκύψει και στις διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων Προαγωγής, δεδομένου ότι καθιερώνονται τα κριτήρια επιλογής και οι μονάδες που μπορεί να αποδοθούν σε καθένα από αυτά.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου 2023 – 17:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/1/semantike-allage-sto-sustema-axiologeses-ton-demosion-ti-allazei-ste-demosia-uperesia/

Διαβάστε περισσότερα