Home riknews.com.cy (Κύπρος) Σε πορεία όξυνσης οι σχέσεις Γαλλίας – Αζερμπαϊτζάν

Σε πορεία όξυνσης οι σχέσεις Γαλλίας – Αζερμπαϊτζάν

Σε πορεία όξυνσης οι σχέσεις Γαλλίας – Αζερμπαϊτζάν

Σε πορεία όξυνσης βρίσκονται οι σχέσεις Γαλλίας – Αζερμπαϊτζάν, μετά τις κατηγορίες του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ότι το Μπακού υποδαυλίζει τις συγκρούσεις και ενθαρρύνει τις αποσχιστικές τάσεις στα γαλλικά νησιά της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό.


Η Νέα Καληδονία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από βίαιες ταραχές που προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Για την αποκατάσταση της τάξης η Γαλλία έστειλε τουλάχιστον διακόσιους στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε λύπη γιατί ομάδα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας προχώρησε σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Τόνισε, ωστόσο, ότι “παρά τις απόπειρες ανάμιξης η Γαλλία θα παραμείνει κυρίαρχη στο σπίτι της”.

Το Αζερμπαϊτζάν απάντησε λίγο αργότερα ότι οι γαλλικές κατηγορίες είναι αβάσιμες και προκλητικές και κατήγγειλε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε “εκστρατεία κατασυκοφάντησης” του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΠΑΧ/ΜΧ

https://news.rik.cy/article/2024/5/16/se-poreia-oxunses-oi-skheseis-gallias-azermpaitzan/

Διαβάστε περισσότερα