Home riknews.com.cy (Κύπρος) ΠτΔ: Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για...

ΠτΔ: Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

ΠτΔ: Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.


Μιλώντας σε συνέδριο του Ακέλ με τίτλο “Κυπριακό: Ώρα Μηδέν”, τόνισε ότι το στάτους-κβο όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και δεν επιτρέπει στη χώρα να αξιοποιήσει και να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές της.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας της Λευκωσίας, είναι η αναζήτηση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με αξιοποίηση του μέχρι σήμερα διαπραγματευτικού κεκτημένου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα, καθώς και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως οι τουρκικές αξιώσεις όπως εκφράζονται δημόσια, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Πρόκειται, είπε, για προσεγγίσεις που οδηγούν στη διχοτόμηση και λειτουργούν ως αντικίνητρο στην προσπάθεια για λύση. Υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, διαμηνύοντας ότι “η λύση δύο κρατών, δεν έχει καμία απολύτως θέση στο πολιτικό λεξιλόγιο”.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2024 – 06:23

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://news.rik.cy/article/2024/10/5/ptd-e-sunantese-ste-nea-uorke-na-apotelesei-to-proto-bema-gia-epanenarxe-sunomilion/

Διαβάστε περισσότερα