Home riknews.com.cy (Κύπρος) Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Zήτησε από Τατάρ και Γκουτέρες να επισκεφθούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι...

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Zήτησε από Τατάρ και Γκουτέρες να επισκεφθούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Zήτησε από Τατάρ και Γκουτέρες να επισκεφθούν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε γραπτώς χθες από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επισκεφθούν μαζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ εντός των προσεχών ημερών, ενώ για το θέμα απευθύνθηκε γραπτώς και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και κληθείς να σχολιάσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Βαρώσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σίγουρα η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα.

Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τα τετελεσμένα είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά διαβήματα.

“Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος”, πρόσθεσε, “και καθημερινά, μέσα από ενέργειές μας επιχειρούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ήταν για το λόγο αυτό που χθες απευθύνθηκα στον Αντόνιο Γκουτέρες και Ερσίν Τατάρ γραπτώς, ζητώντας μέσα στο επόμενο διάστημα, περί τα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου, να μεταβούμε μαζί στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων. Μαύρες επέτειοι, 20ή Ιουλίου, τόσοι πολλοί αγνοούμενοι. Ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, ώστε να στείλουμε και ένα θετικό μήνυμα. Και η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να στέλνει θετικά μηνύματα, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση”.

Ερωτηθείς πως μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εφόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει θέμα κυριαρχικής ισότητας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι η αποδοχή του οτιδήποτε που οδηγεί σε μια άλλη μορφή λύσης πέραν του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι καν στο τραπέζι για συζήτηση.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση, αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2023 – 13:07

Πηγή: ΓΤΠ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/7/15/proedros-khristodoulides-zetese-apo-tatar-kai-gkouteres-na-episkephthoun-to-anthropologiko-ergasteri-tes-dea/

Διαβάστε περισσότερα