Home riknews.com.cy (Κύπρος) Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο...

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (Βίντεο)

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (Βίντεο)


Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (Βίντεο)

04 Σεπτεμβρίου 2023 – 10:36

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2023 – 10:38

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Υποδεχόμενος των έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μέσω των περιφερειακών συνεργασιών, οι τρεις χώρες μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει συζήτηση και για το κυπριακό αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.

Χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τον Σεπτέμβριο, ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα δύο αυτά θέματα, αφού όπως εξήγησε θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Καθοριστική ως προς την επίλυση προβλημάτων πρόσθεσε, θα είναι και η Σύνδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η επίλυση του κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού η παρούσα κατάσταση πραγματών δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου.

Παράλληλα επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός  είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο, στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, τρεις χώρες, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

Συμφώνησε παράλληλα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι δυο επόμενοι μήνες θα ειναι κρίσιμοι, προσθέτοντας ότι ειναι πολύ σημναντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ο κύριος Μητσοτάκης θα ειναι σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι συγρατημένα αισιόδοξος λόγω της μείωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογο του, σημειώνοντας ότι αυτό που απομένει είναι το καλό κλίμα να έχει συνέχεια.

Αυτό, κατέληξε,  απαιτεί από την Τουρκια αναθεώρηση της επιθετικής της στρατηγικής.

Δ.Κ. / Π.Γ. / Ν.Π.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2023 – 10:38

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/4/proedros-khristodoulides-semantikos-o-rolos-kuprou-elladas-kai-israel-sten-anatolike-mesogeio-binteo-8365939/

Διαβάστε περισσότερα