Home riknews.com.cy (Κύπρος) Πρόεδρος: Δεν μπορεί η Βρετανία να προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στα...

Πρόεδρος: Δεν μπορεί η Βρετανία να προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Πρόεδρος: Δεν μπορεί η Βρετανία να προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Η Βρετανία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, και δεν μπορεί σε καμμιά απολύτως περίπτωση, να προχωρήσει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στα ίδια τα ψηφίσματα των νωμένων Εθνών τα οποία και η ίδια έχει ψηφίσει, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.


Είχε κληθεί να σχολιάσει επιστολή 50 Βρετανών βουλευτών με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών Ντέϊβιντ Κάμερν, την έναρξη απευθείας πτήσεων Ηνωμένου Βασιλείου – ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε παράλληλα πως είναι γνωστές τέτοιες προσπάθειες ειδικά από Βρετανούς βουλευτές σε κάποιους εκ των οποίων έχει παραχωρηθεί παράνομα περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, περιπτώσεις μάλιστα, επισήμανε, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν θέλησε να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ο οποίος προανήγγειλε νέα κάθοδο για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρκέστηκε να πεί ότι ενδεχομένως κάποιοι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα.

Γίνεται, ανέφερε, μια προσπάθεια, εκ μέρους της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και για τέτοια σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και χειρισμός μέσω της διπλωματικής οδού αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ειδικότερα όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις δηλώσεις προσερχόμενος σε εκδήλωση του Γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμενων και Εγκωβισμένων, και της ΟΕΛΜΕΚ, στη Λευκωσία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος εξέφρασε θλίψη διότι, όπως είπε, κάποιοι κρίνοντας από τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι συμπεριφέρονται, κάνουν κάποιες αναφορές σε σχέση με την μετάβασή του στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τον τελικό αγώνα του Europa Conference League.

Ο Πρόεδρος Χριστιοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι μετέβη στην Αθήνα με την κόρη του με προσωπικά του έξοδα.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται το πολιτικό κλίμα και το ότι οδεύουμε σε εκλογές, ωστόσο πρέπει να κρατηθεί ο πήχης ψηλά, ειδικά όταν αφορά προσωπικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της δημοκρατίας η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, κατέληξε, δεν πρέπει να ισοπεδώνονται όλα και κάποιοι ας μην τοποθετούνται κρίνοντας από το πώς οι ίδιοι ενδεχομένως να είχαν συμπεριφερθεί.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2024 – 21:13

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://news.rik.cy/article/2024/5/30/proedros-den-mporei-e-bretania-na-probainei-se-energeies-pou-antibainoun-sta-psephismata-tou-oee/

Διαβάστε περισσότερα