Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πλέον πως η ασπαρτάμη, τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ιδίως σε αναψυκτικά «light», είναι πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο, ωστόσο ανακοίνωσε ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση που χαρακτηρίζεται ακίνδυνη δεν μεταβάλλεται.
Σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Διατροφής, Υγείας και Ανάπτυξης του ΠΟΥ, Δρ. Φραντσέκο Μπράνκα, ανέφερε εντούτοις ότι ο διεθνής Οργανισμός δεν συνιστά σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως την κατανάλωση ασπαρτάμης.
Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του ΠΟΥ αποτίμησε για πρώτη φορά το επίπεδο κινδύνου της ασπαρτάμης. Ειδικοί του, που συνεδρίασαν από τις 6 μέχρι τις 13 Ιουνίου, συμπέραναν πως το συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό είναι πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο (ομάδα 2B της κατάταξης).
Για τον Πολ Φάροα, καθηγητή επιδημιολογίας του καρκίνου στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με οποιοδήποτε χημικό προϊόν ενταγμένο στην ομάδα 2B.
Πρόσθεσε ότι στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται το εκχύλισμα της Aloe Vera και το καφεϊκό οξύ.
Η απόφαση να καταταχθεί η ασπαρτάμη σε αυτή την ομάδα βασίστηκε σε «περιορισμένα δεδομένα» για τον καρκίνο στον άνθρωπο, ιδιαίτερα τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, είδος καρκίνου του ήπατος, εξήγησε ο ΠΟΥ.
Αξιοποιήθηκαν, επίσης, περιορισμένα εργαστηριακά δεδομένα για τον καρκίνο στα ζώα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Μπράνκα, θα χρειαστεί να εκπονηθούν και άλλες μελέτες για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η κατάσταση.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων του ΠΟΥ και του FAO (του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) συμπέρανε πως τα δεδομένα που εξετάστηκαν δεν δικαιολογούν επαρκώς τη μεταβολή της επιτρεπτής ημερήσιας δόσης που ορίστηκε το 1981, δηλαδή τα 40 μιλιγκράμ το μέγιστο ανά κιλό σωματικού βάρους και μπορεί κανείς να καταναλώνει ασπαρτάμη χωρίς κίνδυνο εντός αυτού του ορίου.
Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι για όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη.
Μ.Β
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιουλίου 2023 – 10:35
Πηγή: ΚΥΠΕ
https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/7/14/pithanon-karkinogona-e-aspartame-theorei-o-pagkosmios-organismos-ugeias/