Home riknews.com.cy (Κύπρος) Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας Κύπρου- Ισραήλ. Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου ( Βίντεο)

Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας Κύπρου- Ισραήλ. Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου ( Βίντεο)

Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας Κύπρου- Ισραήλ. Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου ( Βίντεο)


Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας Κύπρου- Ισραήλ. Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Νετανιάχου ( Βίντεο)

03 Σεπτεμβρίου 2023 – 20:47

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2023 – 20:59

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πρωθυπουργός Νετανιάχου ανασκόπησαν όλους τους πυλώνες της Κυπρο – ισραηλινής συνεργασίας και έστειλαν σαφές μήνυμα για περαιτέρω εμβάθυνσή της.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών με την ισραηλινή ηγεσία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πλήρως δεσμευμένος στη συνεργασία των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου καθόρισαν τα επόμενα βήματά τους, σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, αναφερόμενος και στην κοινή τους απόφαση για διακυβερνητική σύνοδο Κύπρου – Ισραήλ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, είπε ότι συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη, εξαιτίας και της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας και με άλλα κράτη της περιοχής, τα οποία συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρικ, σχετικά με τη διαφορά στα κοιτάσματα “Αφροδίτη” και “Ισάι”, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών θα αποστείλουν κοινή επιστολή προς τις διαχειρίστριες εταιρείες, δίδοντας τους περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε το ζήτημα θα επιλυθεί με διακρατική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εισηγήθηκε τη διεξαγωγή συνάντησης “3+1”, μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και της Ινδίας, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανταποκρίνεται θετικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά το Κυπριακό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κύριο Χριστοδουλίδη ότι η όποια βελτίωση στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς Λευκωσίας – Τελ Αβίβ.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της τρομοκρατίας, με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να τονίζει στον συνομιλητή του πως η Κύπρος καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Στέλλα Μιχαήλ

ΠΑΣ /ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2023 – 20:59

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/9/3/peraitero-embathunse-sunergasias-kuprou-israel-sunantese-khristodoulide-netaniakhou-binteo/

Διαβάστε περισσότερα