Home riknews.com.cy (Κύπρος) Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν – Άρχισε η διάδοχη κατάσταση στη χώρα…

Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν – Άρχισε η διάδοχη κατάσταση στη χώρα…

Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν – Άρχισε η διάδοχη κατάσταση στη χώρα…

Photo by Iranian Presidency / AFP


Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος επέβαινε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και άλλα επτά άτομα στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε στα βουνά, στο βορειοδυτικό Ιράν, επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν.

Ύστερα από 16 ώρες τα σωστικά συνεργεία με την βοήθεια drone εντόπισαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο θάνατος του προέδρου βρίσκει τη χώρα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Μέση Ανατολή. Η διάδοχη κατάσταση έχει ήδη αρχίσει.

Κηρύσσοντας πενθήμερο εθνικό πένθος, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ραϊσί.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στην διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Σε μήνυμά του ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, κάλεσε τους Ιρανούς να μην ανησυχούν για την ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας, αναφέροντας ότι δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της ιρανικής κυβέρνησης, που συνεδρίασε εκτάκτως με μία μαύρη κορδέλα να βρίσκεται στη θέση που καθόταν συνήθως ο Ραϊσί.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ / ΕΡΤ /ΑΠΕ

ΚΩΣ / ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαΐου 2024 – 17:18

https://news.rik.cy/article/2024/5/20/penthemero-ethniko-penthos-sto-iran-arkhise-e-diadokhe-katastase-ste-khora-2536212/

Διαβάστε περισσότερα