Home riknews.com.cy (Κύπρος) Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και...

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της “ΕOKA Β”

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της “ΕOKA Β”

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της “ΕOKA Β”, εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου.


  Ο ήχος των σειρήνων στις 8:20 το πρωί, αποτελεί υπόμνηση των γεγονότων που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και κατοχή, πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι στρατιωτικοί εγκάθετοι της χούντας οδήγησαν τα τανκς στους δρόμους της Λευκωσίας, κτύπησαν το Προεδρικό Μέγαρο και την Αρχιεπισκοπή και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Εν μέσω εκρήξεων και πυρών, ο πρόεδρος Μακάριος κατάφερε να διαφύγει από την πίσω πλευρά του Προεδρικού και να καταφύγει αρχικά στο Τρόοδος και εν συνεχεία στην Πάφο.

  Οι καθοδηγούμενες από τους πραξικοπηματίες αναφορές ότι ο Μακάριος είναι νεκρός, διαψεύδονται από τον ίδιο τον Εθνάρχη, μέσω του ραδιοσταθμού του Νίκου Νικολαΐδη στην Πάφο, με την ιστορική του ομιλία προς τον κυπριακό λαό.

Ο μισός αιώνας κατοχής, αποτελεί ανοιχτή πληγή που κρατάει ζωντανές τις μνήμες, από το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΚΒ

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2024 – 05:47

https://news.rik.cy/article/2024/7/15/penenta-khronia-sumpleronontai-apo-to-prodotiko-praxikopema-tes-khountas-ton-athenon-kai-tes-eoka-b/

Διαβάστε περισσότερα