Home riknews.com.cy (Κύπρος) «Οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν διλήμματα» – Προέβη σε απολογισμό των επαφών της...

«Οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν διλήμματα» – Προέβη σε απολογισμό των επαφών της η Μαρία Άνχελα Ολγκίν

«Οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν διλήμματα» – Προέβη σε απολογισμό των επαφών της η Μαρία Άνχελα Ολγκίν

Αργά το απόγευμα η προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, προέβη σε λεπτομερή απολογισμό του συνόλου των επαφών της για το κυπριακό στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα.


Τόνισε ότι οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε διατήρησης του στάτους κβο, της ευκολότερης εναλλακτικής, ή της λήψης αποφάσεων για προώθηση μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα με ισχυρότερες ευκαιρίες ομαλής οικονομικής ανάπτυξης.

Ύστερα από εξήντα χρόνια διαίρεσης ανέφερε η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα δεν θα επιτευχθεί πρόοδος σε μόλις τέσσερεις μήνες.

Εξέφρασε έκπληξη για τη δημόσια απόρριψη της τριμερούς συνάντησης από τον Ερσίν Τατάρ γιατί όπως είπε θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Για να εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσουν μπροστά οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν και τη βούληση να εμπλακούν σε διάλογο πρόσθεσε η κύρια Ολγκίν.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ευκαιρία προόδου με ισχυρή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Η απόφαση τόνισε είναι στα χέρια των ηγετών οι οποίοι πρέπει να είναι θαρραλέοι.

Σε ότι αφορά κίνητρα προς τους τουρκοκυπρίους για να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις σε συνάρτηση με όσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη εικόνα και γνωρίζει τι μπορεί να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς

https://news.rik.cy/article/2024/5/13/oi-duo-egetes-antimetopizoun-dilemmata-proebe-se-apologismo-ton-epaphon-tes-e-maria-ankhela-olgkin-5252404/

Διαβάστε περισσότερα