Home riknews.com.cy (Κύπρος) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

30 Σεπτεμβρίου 2024 – 18:50

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2024 – 18:53

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βρίσκεται στη Κύπρο για την εξηκοστή τέταρτη επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας καθώς και για την διαρκή και ακλόνητη στήριξη στις προσπάθειες επανένωσης του νησιού.

Οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα. Ο κύριος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσε πως ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη καθώς και για όλες τις ενέργειες των τελευταίων 19 μηνών προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αντάλλαξαν απόψεις και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και η Ελλάδας ως πυλώνες σταθερότητας στη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στο κυπριακό υπήρξε ένας από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες για τη διαφύλαξη της Κυπριακή Ανεξαρτησίας. Πρόσθεσε πως η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο απέναντι σε απαράδεκτες αξιώσεις.

Οι δύο αντάλλαξαν απόψεις διμερούς συνεργασίας. Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η πρόοδος που παρατηρείται οφείλεται και του διακυβερνητικού σχήματος Ελλάδας – Κύπρου. Πρόσθεσε πως τον Νοέμβριο η Κύπρος θα φιλοξενήσει την δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο στην παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σημείωσε παράλληλα πως η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο έχει ουσιαστικό χαρακτήρα αφού συνοδεύεται από δύο ιστορικά ορόσημα, την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΧΡΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2024 – 18:53

https://news.rik.cy/article/2024/9/30/o-proedros-tes-demokratias-upodekhtheke-sto-proedriko-megaro-ten-proedro-tes-ellenikes-demokratias/

Διαβάστε περισσότερα