Home riknews.com.cy (Κύπρος) Ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Photo by ANGELA WEISS / AFP


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε για πρώτη φορά ψήφισμα, με το οποίο ζητά αμέσως, κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιώνει, παράλληλα, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, οι οποίοι εδώ και σχεδόν έξι μήνες βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Το ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε εν μέσω χειροκροτημάτων, υπογραμμίζει, επίσης, την επείγουσα ανάγκη, να επεκταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η απόφαση ελήφθη με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες με την ενέργειά τους, εντείνουν την πίεση προς τους ισραηλινούς συμμάχους τους, να συνηγορήσουν σε εκεχειρία.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, η Ουάσινγκτον είχε εμποδίσει πολλές φορές στο παρελθόν, την έγκριση ανάλογου ψηφίσματος για τη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο στήριξη προς το Τελ Αβίβ.

Αντιδρώντας στη σημερινή ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβαση αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε εφαρμογή του ψηφίσματος, τονίζοντας πως αποτυχία στην εφαρμογή του, θα ήταν κάτι το ασυγχώρητο.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ /ΑΠΕ

ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μαρτίου 2024 – 18:26

https://news.rik.cy/article/2024/3/25/o-oee-enekrine-psephisma-gia-katapause-tou-puros-ste-lorida-tes-gazas-1437359/

Διαβάστε περισσότερα