Home riknews.com.cy (Κύπρος) Ο Μπάιντεν στέλνει ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα

Ο Μπάιντεν στέλνει ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα

Ο Μπάιντεν στέλνει ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλαν οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, μετά την χθεσινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής, η οποία πυροδότησε επικρίσεις από το Πεκίνο.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φιλοξένησε τον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και τον πρόεδρο Γιουν Σοκ – Γελ, χαρακτήρισε ιστορική την τριμερή Σύνοδο και έστειλε ηχηρό μήνυμα ενότητας με αποδέκτη την Κίνα.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι τρεις ηγέτες ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ θα διαβουλεύονται συστηματικά και άμεσα στο μέλλον, για να αντιμετωπίσουν «απειλές».

Ο κύριος Μπάιντεν επαίνεσε το «πολιτικό θάρρος» των προσκεκλημένων του, οι οποίοι, όπως είπε, καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν ιστορικές διαφορές που απορρέουν από την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της κορεατικής χερσονήσου.

Σε κοινή ανακοίνωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» και τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις» του Πεκίνου, εν μέσω έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Κάλεσαν, επίσης, τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων και προανήγγειλαν τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Το Πεκίνο δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ.

“Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι ρίζες μας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, προτρέποντας το Τόκιο και τη Σεούλ να συνεργαστούν με το Πεκίνο.

ΜΒ / ΕΜ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αυγούστου 2023 – 07:55

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

https://rik-news.eu.aldryn.io/article/2023/8/19/o-mpainten-stelnei-ekhero-menuma-enotetas-me-apodekte-ten-kina/

Διαβάστε περισσότερα