Home riknews.com.cy (Κύπρος) Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%, από το 2030 -Πληροφορίες...

Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%, από το 2030 -Πληροφορίες ΡΙΚ…

Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40%, από το 2030 -Πληροφορίες ΡΙΚ…

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να μειωθεί κατά 35% με 40% από την Πρωτοχρονιά του 2030, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου -Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ.


Αρμόδιες αρχές χαρακτήρισαν ορόσημο τη σημερινή ημέρα, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ για τα πέντε χρόνια κατασκευής του καλωδίου, θα είναι σε ποσοστό 63% για την Κυπριακή Δημοκρατία και 37% για την Ελληνική Δημοκρατία.

Για την περίοδο λειτουργίας του, από το 2030, το κόστος θα επιμερίζεται στο 50 -50%, ενώ το ίδιο ποσοστό θα επιμερίζεται και στο κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου.

Οι πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν, ακόμη, πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρέπει να εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο, η απόφαση θα ληφθεί στους επόμενους μήνες, καθώς η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και σχετική μελέτη κόστους -οφέλους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουν εκφράσει το Επενδυτικό Ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ/Ανδρέας Καλλιστράτης

ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2024 – 22:17

https://news.rik.cy/article/2024/9/17/meiose-tou-kostous-tou-elektrikou-reumatos-kata-40-apo-to-2030-plerophories-rik/

Διαβάστε περισσότερα