Home riknews.com.cy (Κύπρος) Με επετειακή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πολιτεία καταδίκασε το πραξικόπημα...

Με επετειακή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πολιτεία καταδίκασε το πραξικόπημα (δηλώσεις)

Με επετειακή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η πολιτεία καταδίκασε το πραξικόπημα (δηλώσεις)

Η πολιτεία, με την επετειακή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου.


Η ολομέλεια, ξεκίνησε με την τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

Η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε στην ομιλία της πως δεν επιτρέπεται να αφεθεί ο διχασμός να προχωρήσει. “Αποστολή μας”, τόνισε, “είναι να προστατεύσουμε το λαό, με ενότητα, σύμπνοια και συμπόρευση.

Σημείωσε ότι η Τουρκία με τις αξιώσεις της για κυριαρχική ισότητα, δυναμιτίζει την κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Ανέφερε πως, εν αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Τορναρίτης εκ μέρους του ΔΗΣΥ, καταδίκασε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Πρόσθεσε πως, ο αγώνας για απελευθέρωση της πατρίδας δεν θα σταματήσει ποτέ. Ανέφερε πως δεν υπάρχουν παγωμένα προβλήματα και πως χρειάζεται ενότητα και συνεργασία στο εσωτερικό. Σημείωσε πως η Κύπρος χρειάζεται τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κατευθύνουν τις συνομιλίες προς το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Θέλω να εκπέμψω ένα  ηχηρό μήνυμα κινδύνου τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι  επεσήμανε ότι η Κύπρος, βρίσκεται σε ιστορικό σημείο όπου η οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι ορατή  όσο ποτέ .

Είναι επιτακτική ανάγκη, πρόσθεσε,  η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι ο σχεδιασμός για διχοτόμηση της Κύπρου δεν θα υλοποιούνταν αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι συνεργάτες στο εσωτερικό. Αυτόν τον ρόλο διαδραμάτισαν η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’, ανέφερε.

Ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών, τόνισε στη δική του ομιλία ο  Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κύριος Παπαδόπουλος σημείωσε ταυτόχρονα ότι για τη μη λύση του κυπριακού οφείλεται η Τουρκία και όχι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Πρόσθεσε πως όλοι όσοι εργάστηκαν για τη λύση προσέκρουσαν στην Τουρκική αδιαλλαξία. Τόνισε πως το αυτομαστίγωμα εντός της Ελληνοκυπριακής κοινότητας πρέπει να σταματήσει και πως η αντιπαράθεση και η επίρριψη ευθυνών δίνουν άλλοθι στην Τουρκία η οποία ουδέποτε παρέκκλινε από τον πραγματικό της στόχο, την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι με το πέρας του χρόνου επετράπη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η υποβάθμιση του κυπριακού προβλήματος από ζήτημα εισβολής και κατοχής σε θέμα δικοινοτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει, σημείωσε, να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, αφού η επιμονή για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, δε έχει φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, είπε ο κύριος Χρίστου, θα πρέπει να χαραχθεί νέα πορεία.

Ο πρόεδρος της Εδεκ, Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως για να τιμηθούν, πραγματικά όσοι αντιστάθηκαν, πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμά τους.

Ανέφερε πως η αποδοχή των τουρκικών διεκδικήσεων θα διαλύσει την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αξιοποιήσει τα διπλωματικά όπλα που διαθέτει και να αξιοποιήσει τα νέα διαπραγματευτικά δεδομένα, ζητώντας σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Δήπα, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι είναι καθήκον όλων, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν, πώς η χώρα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο στο Κυπριακό και να διδαχθούν από τα λάθη τους.

Σημείωσε,  παράλληλα, πως δεν πρέπει να δίδεται άλλοθι στην Τουρκία, προκρίνοντας, τάχατες, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά απορρίπτοντας επί της ουσίας – όπως ανέφερε – όλα τα συστατικά της στοιχεία.  Αυτό, πρόσθεσε ο κύριος Καρογιάν, θα αποτελούσε εθνική αυτοχειρία.   

Ο βουλευτής του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει Κύπριος, ο οποίος να μην νιώθει θυμό για όλα όσα συνέβησαν το 1974 και πολύ περισσότερο όσοι έζησαν τον τρόμο του πολέμου.

Εξέφρασε την ανάγκη να ικανοποιηθούν, το συντομότερο,  τα αιτήματα των στρατιωτών του ’74, οι οποίοι παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν, δεν έγινε το οτιδήποτε.  

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε πως μέσω της σημερινή επετειακής συνεδρίασης, η Βουλή αποτίει φόρο τιμής σε όσους έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία.

Υπογράμμισε ότι, το χρέος προς τις επερχόμενες γενιές, είναι η προστασία της πατρίδας από μια λύση τουρκικών συμφερόντων.  

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επεσήμανε ότι 50 χρόνια μετά, υπάρχουν άνθρωποι  στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οι οποίοι διευκολύνουν την Τουρκία, υποσκάπτοντας τη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Διερωτήθηκε την ίδια στιγμή, γιατί η Βουλή δεν έχει παραπέμψει ενώπιον του ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου, όσους συνέβαλαν στην εσχάτη προδοσία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αντρέας Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι το μέλλον της χώρας θα είναι αβέβαιο, εάν η Κύπρος δεν συνετιστεί σύντομα.

Υπογράμμισε την ανάγκη, η χώρα να μπει σε συμμαχίες μακράς πνοής, οι οποίες στο τέλος θα έχουν ισοδύναμο στρατιωτικό αποτέλεσμα με την τουρκική απειλή.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΚΛΕ, ΧΡΥ, ΠΑΣ, ΠΠ

https://news.rik.cy/article/2024/7/15/me-epeteiake-olomeleia-tes-boules-ton-antiprosopon-e-politeia-katadikase-to-praxikopema-deloseis/

Διαβάστε περισσότερα