Home riknews.com.cy (Κύπρος) Κοινή δέσμευση Κύπρου – ΗΠΑ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος

Κοινή δέσμευση Κύπρου – ΗΠΑ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος

Κοινή δέσμευση Κύπρου – ΗΠΑ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος

Photo by Iakovos Hatzistavrou AFP


Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την κοινή δέσμευση τους σε επανάληψη των, υπό κυπριακή ηγεσία και με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθειών για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος.

Υπογραμμίζεται ότι η διευθέτηση πρέπει να γίνει εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητούν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Αυτό αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δύο κρατών μετά τη λήξη του πρώτου διμερούς στρατηγικού διαλόγου.

Στη δήλωση προστίθεται ότι οι δύο χώρες τάσσονται απερίφραστα υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι οι αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται, και ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τα ζητήματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στη μακροσκελή δήλωση τονίζεται ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου από τις δύο κυβερνήσεις αποτελεί ορόσημο στη σχέση των δύο κρατών και επιβεβαιώνει την ενισχυμένη στρατηγική εταιρική σχέση τους.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

ΧΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2024 – 20:10

https://news.rik.cy/article/2024/10/23/koine-desmeuse-kuprou-epa-gia-epiteuxe-sunolikes-dieutheteses-tou-kupriakou-zetematos/

Διαβάστε περισσότερα