Home riknews.com.cy (Κύπρος) Καθοριστικές αποφάσεις ΡΑΕΚ για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης

Καθοριστικές αποφάσεις ΡΑΕΚ για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης

Καθοριστικές αποφάσεις ΡΑΕΚ για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης

Photo by BARBARA LABORDE AFP


Καθοριστικές αποφάσεις, για το μέλλον της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, αναμένεται να λάβει, πιθανότατα σήμερα, η ΡΑΕΚ.

Δημοσιεύματα στον τύπο της Ελλάδας αναφέρουν ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε σε πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης και απεμπλοκή του έργου.

Το πλαίσιο συμφωνίας, στη βάση προηγούμενων τηλεδιασκέψεων, καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εγκρίνει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε καθοριστική απόφαση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Δημοσιεύματα στον τύπο της Ελλάδας φέρουν επίσης την κυβέρνηση της Ελλάδας αποφασισμένη να μεταφέρει στη Βουλή των Ελλήνων προς έγκριση τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου στο πενήντα – πενήντα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αντί του αρχικού 63 της Κυπριακής Δημοκρατίας και 37 τοις εκατόν της Ελλάδας.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση θέλει να στείλει απάντηση, με συμβολισμούς, σε όσους ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα φοβάται τον γεωπολιτικό κίνδυνο και σε όσους αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της για πόντιση του καλωδίου.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

ΠΑΧ/ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 09:55

https://news.rik.cy/article/2024/9/20/kathoristikes-apophaseis-raek-gia-to-mellon-tes-sumphonias-elektrikes-diasundeses/

Διαβάστε περισσότερα