Home riknews.com.cy (Κύπρος) Ιστορικής σημασίας έναρξη στρατηγικού διαλόγου Κύπρου -Ηνωμένων Πολιτειών

Ιστορικής σημασίας έναρξη στρατηγικού διαλόγου Κύπρου -Ηνωμένων Πολιτειών

Ιστορικής σημασίας έναρξη στρατηγικού διαλόγου Κύπρου -Ηνωμένων Πολιτειών

Στην ιστορικής σημασίας ανακοίνωση έναρξης στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησαν οι Κωνσταντίνος Κόμπος και Άντονι Μπλίνγκεν ύστερα από συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Κύπρος καθίσταται πλέον θεσμικός συνομιλητής των Αμερικανών εδραιώνοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.


Ο θεσμοθετημένος διάλογος θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο και θα αφορά μια σειρά θεμάτων όπως: η Ασφάλεια, η Ενέργεια, το Εμπόριο, οι Κοινωνικές σχέσεις, οι Επενδύσεις και η Ερευνα και η Τεχνολογία.

Μέσω της επίτευξης της εν λόγω συμφωνίας η Κύπρος εντάσσεται σε ένα γκρουπ 30 χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο εκ των οποίων οι 13 είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματικές πηγές ανέδειξαν τη σημασία της συμφωνίας υπό το πρίσμα της εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών σε συνάρτηση με τα εμπόδια που έθετε διαχρονικά η Τουρκία.

Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων των ετήσιων συναντήσεων θα γίνει στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, υπεγράφη μεταξύ της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτων, συμφωνία με στόχο την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.Το πρόγραμμα, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό- για διαμονή έως και 90 ημέρες-χωρίς θεώρηση διαβατηρίου, τύπου “Β”, όπως συμβαίνει έως σήμερα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ / Τάσος Χριστοδούλου

ΕΥΑ / ΑΚΩ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024 – 19:53

https://news.rik.cy/article/2024/6/17/istorikes-semasias-enarxe-strategikou-dialogou-kuprou-enomenon-politeion/

Διαβάστε περισσότερα